Με άνοδο της τιμής συνοδεύτηκε η σύζευξη της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού με την αγορά της Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε χθες. Η τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας για σήμερα Τετάρτη σημείωσε άνοδο 24% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης και εκτοξεύτηκε στα 80,36 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η μέγιστη τιμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε τα 115,17 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 43,71 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σύζευξη της προημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την αγορά της γειτονικής Ιταλίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενσωμάτωσή της με την ευρωπαϊκή αγορά.
Στις λειτουργούσες υπό σύζευξη αγορές, οι εντολές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των συμμετεχόντων οδηγούνται σε κοινά βιβλία εντολών. Οι αγορές επιλύονται με κοινές διαδικασίες μέσω κοινού αλγορίθμου (EUPHEMIA) που οδηγεί προς την επίτευξη βέλτιστων ροών μεταξύ γειτονικών αγορών, επιτυγχάνοντας την αποτελεσματική αξιοποίηση των διασυνδέσεων. Εφόσον υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών, οι τιμές των αγορών τους συγκλίνουν.
Στην πράξη, δημιουργούνται προγράμματα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις αγορές με χαμηλότερη τιμή προς τις αγορές με υψηλότερη τιμή. Το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της ενοποίησης της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή είναι η σύζευξη των προημερήσιων αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και στη συνέχεια η σύζευξη της ενδοημερήσιας της Ελλάδας με αυτή της Ιταλίας. Δεδομένου ότι, όπως έχει επισημάνει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ENTSO-E, η ουσιαστική σύγκλιση των τιμών μεταξύ των αγορών προϋποθέτει την ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, Ελλάδα και Ιταλία εξετάζουν την ενίσχυση της μεταξύ τους διασύνδεσης που λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος και δυναμικότητας 500 MW. Aυτή την περίοδο οι διαχειριστές Ελλάδας και Ιταλίας μελετούν από κοινού την αναβάθμιση της διασύνδεσης κατά 500 έως 1.000 MW.
Στο μεταξύ, και στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του target model, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εισηγήθηκε χθες στη ΡΑΕ και η αρμόδια Αρχή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και αύριο πρόταση για επιβολή πλαφόν 10%, έναντι του 20% που ισχύει σήμερα για τη σύναψη διμερών συμβολαίων, για το 2021. Στην ουσία το ΕΧΕ επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει και για την έναρξη λειτουργίας της νέας αγοράς, η ΡΑΕ ωστόσο τελικά αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσοστό από 10% σε 20% για ένα μεταβατικό διάστημα
έως και το τέλος του 2020.