ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε η «Αβαξ» στο εννεάμηνο

Κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε η «Αβαξ» στο εννεάμηνο

Ανθεκτικότητα στην υφιστάμενη αρνητική συγκυρία για τον κατασκευαστικό κλάδο εμφάνισε η «Αβαξ» κατά το εννεάμηνο. Η εισηγμένη κατέγραψε πτώση του κύκλου εργασιών κατά 13%, στα 375,7 εκατ. ευρώ, ενώ μικρή ήταν και η κάμψη των καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, από 10,4 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο. Αντίστοιχα, το λειτουργικό κέρδος του ομίλου (EBITDA) υποχώρησε κατά 35%, στα 22,8 εκατ. ευρώ από 35,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ενας από τους λόγους ήταν τα κατά 44% μειωμένα έσοδα από τον κλάδο των παραχωρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 23,5 εκατ. ευρώ, από 41,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μείωση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους έχει επηρεάσει αρνητικά όλες τις εταιρείες εκμετάλλευσης στις οποίες συμμετέχει μετοχικά η «Αβαξ» (π.χ. Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός κ.λπ.).

Κατά το τρίτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στα 116 εκατ. ευρώ, έναντι 117 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο όμιλος παρουσίασε καθαρή ζημία 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 1,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο λόγος είναι ότι η αυξημένη δραστηριότητα από νέα έργα, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και το σύνθετο οδικό έργο Ston Bypass στην Κροατία, ύψους 140 εκατ. ευρώ, αντιστάθμισαν τις απώλειες εσόδων που σημειώθηκαν από την επιβράδυνση των εργασιών και τις καθυστερήσεις στην παραλαβή των χρησιμοποιούμενων υλικών και μηχανολογικού εξοπλισμού, κυρίως στο μεγάλο ενεργειακό έργο που εκτελεί η «Αβαξ» στο Ιράκ (λόγω των μέτρων περιορισμού για την προστασία από την πανδημία), αλλά και την ολοκλήρωση έργων, όπως ο αγωγός TAP, που ολοκληρώθηκε το 2019. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μειωμένη δραστηριότητα του 2020 δεν έχει συνοδευθεί από τη μείωση του προσωπικού στα έργα, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί κατά 11% η μεικτή κερδοφορία του ομίλου, σε 28,3 εκατ. ευρώ, έναντι 31,9 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Αλλωστε, προ διμήνου, η «Αβαξ» αναδείχθηκε, ως μέλος κοινοπραξίας με τις εταιρείες Ghella και Alstom, σε προσωρινό ανάδοχο για την κατασκευή της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, με το κατασκευαστικό αντικείμενο να υπολογίζεται σε 1,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό (800 εκατ. ευρώ) αφορά τη συμμετοχή της «Αβαξ».

Οσον αφορά τις επιπτώσεις από τα μέτρα της πανδημίας στην «Αβαξ», η διοίκηση της εισηγμένης τονίζει ότι ναι μεν σημειώνονται καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών των συμβάσεων που έχει αναλάβει, πλην όμως όλες καλύπτονται από σχετικές προβλέψεις που υπάρχουν (περί ανωτέρας βίας). Ως εκ τούτου, πέραν της πρόσκαιρης μείωσης των εσόδων, δεν αναμένονται άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Μάλιστα, η «Αβαξ» έλαβε και δάνεια 29 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ως ένα από τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Τα εν λόγω κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου.