«Προσγείωση» επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία

«Προσγείωση» επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο στις 89,2 μονάδες, από 95,4 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφει το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που εκδίδει η «Ελληνική Παραγωγή» με την επιμέλεια του ΙΟΒΕ. Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει κυρίως τις ανησυχίες για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Οσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, σύμφωνα με την έρευνα, αμετάβλητος παραμένει ο αρνητικός δείκτης για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση, ενώ οριακά ενισχυμένο είναι το ισοζύγιο για τα αποθέματα. 

Ηπια υποχώρηση εμφανίζει ο δείκτης καταναλωτικών αγαθών, ελαφρώς εντονότερη για τα ενδιάμεσα αγαθά, κυρίως λόγω των προβλέψεων για παραγωγή και πωλήσεις, ενώ σημαντική μείωση εμφανίζει ο δείκτης στα κεφαλαιουχικά αγαθά λόγω παραγγελιών και ζήτησης.

Επειτα από το υψηλό ποσοστό δωδεκαετίας του Δεκεμβρίου 2019, η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2020 οριακά πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο (2001-2019: 71,5%). Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,1, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να διαμορφώνεται στο 72,8% (από 73,9% τον Οκτώβριο).
Το δεκάμηνο του 2020 η μεγαλύτερη υποχώρηση παραγωγής καταγράφεται στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (-28,3%) και στη βιομηχανία ξύλου (-10,3%). Στους βασικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία σημειώθηκε αύξηση στην παραγωγή φαρμάκων (+13,5%) και μείωση στην παραγωγή βασικών μετάλλων (-4,7%).

Οσον αφορά την απασχόληση, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε μείωση για πρώτη φορά μετά πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου. Οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στις 385.800, έναντι μείωσης 2,8% στο σύνολο της οικονομίας. Σε επίπεδο εξαμήνου, η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύεται οριακά (0,8%) και από τις 383.600 το πρώτο εξάμηνο του 2019 φθάνει στις 386.500.

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση εξαγωγών και υποχώρηση εμπορικού ελλείμματος βιομηχανίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, με τα φαρμακευτικά προϊόντα (749 εκατ.) και το αλουμίνιο (382 εκατ.) να βρίσκονται στην κορυφή των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο του 2020. 

Από το σύνολο των εξαγωγών, σχεδόν το 80% κατευθύνθηκε προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 6,3% προς την Ασία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή