Απόφαση-«πιλότος» η δικαίωση στελέχους της Societe Generale

Απόφαση-«πιλότος» η δικαίωση στελέχους της Societe Generale

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τρία χρόνια αδείας άνευ αποδοχών και μη δυνατότητας επιστροφής στην αρχική του θέση, πρώην στέλεχος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale απολύθηκε και στη συνέχεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εις βάρος της τράπεζας. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και ο ίδιος όχι μόνον δικαιώθηκε, αλλά του επιδικάστηκε και αποζημίωση σχεδόν 92.500 ευρώ βάσει της τελεσίδικης απόφασης του δικαστηρίου. H απόφαση αυτή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνει τις διενέξεις μεταξύ διοίκησης και προσωπικού, που νομίμως επιστρέφουν από μακροχρόνιες άδειες (ακαδημαϊκές και άλλες, όπως για σύσταση εταιρείας) και δικαιούνται να αναλάβουν και πάλι τα παλαιά τους καθήκοντα.

Ο ενάγων, του οποίου το όνομα δεν έγινε δημοσίως γνωστό, όταν ολοκλήρωσε την άδειά του για σύσταση εταιρείας, διαπίστωσε πως η παλαιά του θέση δεν υπήρχε πλέον. Μετά τον κάλεσε με ηλεκτρονικό μήνυμα η Societe Generale να εμφανιστεί στην εργασία τρεις ημέρες αργότερα, χωρίς να διευκρινίζεται ποια εργασία θα έκανε. «Δίνοντας μου εντολή να επανέλθω εκείνη τη Δευτέρα, υπήρχε ένα μυστήριο γύρω από το πώς θα απασχολούμην, ενώ θα με κοιτούσαν απαξιωτικά και περιφρονητικά οι συνάδελφοί μου», είχε απαντήσει στο μέιλ και δεν εμφανίστηκε στο γραφείο. Λίγες ημέρες αργότερα σε νέα επικοινωνία η Societe Generale του πρότεινε άλλη θέση, η οποία θεωρήθηκε υποβιβασμός σε σχέση με εκείνη που είχε προ της απουσίας του. Τότε ήταν υπεύθυνος ομάδας 25 ατόμων, που ασχολούνταν με εγγυήσεις δανείων, αλλά όταν επέστρεψε, τις αρμοδιότητες θα τις μοιραζόταν και με άλλο άτομο, ενώ και το αντικείμενο θα ήταν διαφορετικό. Την υπόθεσή του την έχασε πρωτοδίκως, αλλά τον δικαίωσε το αρμόδιο εφετείο. Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, υπάλληλοι που λαμβάνουν άδεια να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν στην πρότερη θέση τους. Εάν δεν υφίσταται πλέον, οι αντίστοιχες εταιρείες οφείλουν να τους προσφέρουν ανάλογη απασχόληση με τουλάχιστον τον ίδιο μισθό. 

Τέλος, η Societe Generale, αναφερόμενη στην απόφαση, τόνισε ότι οι σχέσεις με τον ενάγοντα είχαν διαταραχθεί, όταν αρχικά ζήτησε επιπλέον χρόνο αδείας άνευ αποδοχών πέραν του συμπεφωνημένου, τον οποίο έλαβε, ενώ εκείνη επιδίωξε να οργανώσει την επιστροφή του με τρόπο ικανοποιητικό και υπεύθυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή