«Γκάζι» για ηλεκτρικά Ι.Χ. made in Greece

«Γκάζι» για ηλεκτρικά Ι.Χ. made in Greece

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδό της στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων φιλοδοξεί να κάνει η χώρα μας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την υπογραφή επιστολής πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Next.e.Go Mobile και της Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και για την προώθηση των εξαγωγών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο έρχεται σε συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονόμησης που θα υλοποιήσει η Volkswagen στην Αστυπάλαια, με σκοπό αυτή να μετατραπεί σε ένα «πράσινο και βιώσιμο νησί».

Η Next.e.Go Mobile και η Enterprise Greece συμφώνησαν σε μία «κατ’ αρχήν» συνεργασία, προγραμματίζοντας παράλληλα και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο καθώς και οι προϋποθέσεις για την επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της εταιρείας και της Enterprise Greece, η τελική συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-6 μήνες ενώ η ολοκλήρωση του εργοστασίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 24 μήνες. 

Το ύψος της επένδυσης, στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το εργοστάσιο θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 30.000 αυτοκινήτων ετησίως. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη επένδυση προβλέπεται να δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις αλλά και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, που θα υποστηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. Ετσι, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο προμηθευτών για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του εργοστασίου και η παραγωγή των οχημάτων, σε πεδία όπως τα μεταλλικά εξαρτήματα, το αλουμίνιο, τα υφάσματα και το εσωτερικό μέρος των οχημάτων κ.ά. Tο αλουμίνιο, για παράδειγμα, αποτελεί κύριο υλικό στην κατασκευή αυτοκινήτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με την εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου. 

«Γκάζι» για ηλεκτρικά Ι.Χ. made in Greece-1

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία Next.e.Go Mobile, η οποία ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, επισκέφθηκε και άλλες χώρες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, καταλήγοντας τελικά στην Ελλάδα. Το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και ορισμένα κίνητρα που παρέχει η χώρα για μεγάλες επενδύσεις αποτέλεσαν δύο από τους λόγους που η γερμανική εταιρεία επέλεξε την Ελλάδα. 

Η συγκεκριμένη επένδυση θα αποφέρει οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς, εκτός από την αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων, θα συντείνει στην αξιοποίηση τεχνολογίας για την κατασκευή των οχημάτων αλλά και στην ενίσχυση των υποστηρικτικών επιχειρήσεων. Επίσης, θα συμβάλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ενώ θα δώσει και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα ηλεκτρικά οχήματα σε προσιτό κόστος. «Το θέμα δεν είναι μόνο η κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου, αλλά ένας διαφορετικός τρόπος να οραματιζόμαστε πώς θα γίνεται η παραγωγή στην εποχή του Ιnternet of Τhings. Και, επίσης, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο σε ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα παραδοσιακά χρονοδιαγράμματα κατασκευής βιομηχανικών μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη «τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα “made in Greece” να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος». 

Ποια είναι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

«Γκάζι» για ηλεκτρικά Ι.Χ. made in Greece-2
Στην εταιρεία απασχολούνται σήμερα περίπου 450 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν για την παραγωγή αποδοτικών ηλεκτρικών οχημάτων που είναι ιδανικά για τις μικρές αποστάσεις.

Ανετα και προσιτά. Κάπως έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα μοντέλα e.GO Life που έχει αναπτύξει η γερμανική εταιρεία Next.e.Go, της οποίας το όνομα μαρτυρά τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, δηλαδή αυτόν της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Δημιούργημα του δρος Günther Schuh, η αυτοκινητοβιομηχανία ιδρύθηκε το 2015. Εδρα της είναι το Aαχεν της Γερμανίας, ενώ βασική καινοτομία της αποτελεί η αξιοποίηση του νέου δικτύου πέμπτης γενιάς για την ανάπτυξη και παραγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων της. Στην εταιρεία απασχολούνται σήμερα περίπου 450 εργαζόμενοι, που δουλεύουν για την παραγωγή αποδοτικών ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία είναι ιδανικά για τις μικρές αποστάσεις. Το 2018, η εταιρεία κατασκεύασε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο e.GO Life στη βιομηχανική περιοχή του Ααχεν, του οποίου η τιμή στη Γερμανία ξεκινάει από 16.000 ευρώ. Εκτός από το συγκεκριμένο μοντέλο, η εταιρεία έχει αναπτύξει το e.GO Life Sport, που αποτελεί μια πιο σπορ έκδοση του βασικού της μοντέλου e.GO Life, ενώ ένα τρίτο μοντέλο της είναι το e.GO Life Concept Gross. 

Παρότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν πλέον ένα από τα μελλοντικά μοντέλα που κατασκευάζουν και λανσάρουν στην αγορά αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, η νεοσύστατη εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή τους, επλήγη –όπως και όλος ο κλάδος της– από το σφοδρό κύμα του κορωνοϊού. H εταιρεία, η οποία πριν από την πανδημική κρίση αποτιμάτο στο 1 δισ. ευρώ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς. Ωστόσο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον του ολλανδικού private equity ND Industrial Investments BV να επενδύσει στην εταιρεία σηματοδότησε για αυτήν μια νέα αρχή. Ετσι, την 1η Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς ολόκληρη η επιχείρηση της e.GO Mobile, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών και των υπαλλήλων, μεταφέρθηκε στον ολλανδικό όμιλο ND Industrial, που αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο μέτοχο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε έγινε γνωστή με τον διακριτικό τίτλο Next.e.GO Mobile, ενώ διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Ulrich Hermann, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας Heidelberger Druckmaschinen AG.

Mιλώντας για την εταιρεία αλλά και για την πρόθεσή της να επενδύσει στη χώρα μας, ο κ. Hermann, στο περιθώριο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής της e.GO Life, από τη μια, και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει, από την άλλη, προσφέρουν στη Next.e.GO SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής». Αναφερόμενος στην επένδυση, ο ίδιος δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή