Στοίχημα για το 2021 η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στοίχημα για το 2021 η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κινητοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κρίσης και η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων τόσο του παρελθόντος, αλλά και αυτών που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, είναι οι βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, όπως τις περιέγραψαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που μίλησαν χθες στο πλαίσιο του Capital Link Forum. 

«Η επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης το 2020 σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2009, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να φέρει τη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και μετά», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, επεσήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους των τραπεζών είναι να βοηθήσουν την οικονομία να γεφυρώσει το τεράστιο επενδυτικό χάσμα περίπου 100 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η νομισματική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέτει άφθονα κεφάλαια για να υποστηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Καραβίας, θέτοντας ως στόχο για τη Eurobank, «να βοηθήσει την οικονομία να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια».

Από την πλευρά της Alpha Bank, ο κ. Βασίλης Ψάλτης ανέδειξε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα το τραπεζικό σύστημα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και την ισχυρή στήριξη που δόθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω του μορατόριουμ δανείων. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ (στοιχεία 2019), ενώ οι αναστολές στις πληρωμές δανείων αγγίζουν το 15% του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Κρίσιμη πρόκληση το 2021 θα αποτελέσει η ενεργοποίηση εργαλείων όπως η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού, μετά και το πράσινο φως που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία παρόμοιων μηχανισμών, καθώς και η επέκταση του «Ηρακλή».

Ο κ. Ψάλτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έντονη δραστηριοποίηση αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στη ελληνική αγορά, μεταξύ των οποίων η Davidson Kempner που είναι ο προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy, αλλά και στον ισχυρό ρόλο της αγοράς των εταιρειών διαχείρισης, στην ανάπτυξη της οποίας η Alpha Bank είχε ουσιαστική συμβολή με την ίδρυση της Cepal, που ήταν η πρώτη εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων η οποία αδειοδοτήθηκε στη χώρα μας. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής και στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Οπως σημείωσε, «το μέλλον θα είναι digital και οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα αν θέλουν να επιβιώσουν. Πρέπει να εστιάσουμε στην ταχύτητα και στην απλοποίηση των υπηρεσιών, καθώς και στην εμπειρία των πελατών, αξιοποιώντας τα big data και άλλα εργαλεία».

Οπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, οι δυνάμεις που παγκοσμίως ωθούν το τραπεζικό σύστημα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων το οποίο αναγκάζει τις τράπεζες να μειώσουν τις δαπάνες και να βρουν νέες πηγές εσόδων, το ρυθμιστικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα και σε άλλους παρόχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα, οι εταιρείες fintech και η τεχνολογική επανάσταση και κυρίως η συμπεριφορά των πελατών, που ανεβάζει τον πήχυ και για τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή