Σε funds η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 33 δισ.

Σε funds η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 33 δισ.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 33 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου – από 30,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου– τα κόκκινα δάνεια που έχουν πωληθεί σε funds και η διαχείρισή τους έχει φύγει από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το γ΄ τρίμηνο του έτους άλλα 2,1 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων άλλαξαν χέρια και ανατέθηκαν σε ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης, ο ρόλος των οποίων αναδεικνύεται πλέον κομβικός στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση που κατεγράφη το τελευταίο 3μηνο είναι αποτέλεσμα της πώλησης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ανεβάζοντας το σύνολο όσων έχουν αγοραστεί από τα funds στα 11,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος ή 5,5 δισ. ευρώ είναι ανεξόφλητες οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ άλλα 5,2 δισ. ευρώ είναι ανεξόφλητες οφειλές από ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν αλλάξει χέρια ανέρχονται με βάση τα τελευταία στοιχεία στα 16,4 δισ. ευρώ, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή περί τα 11,9 δισ. ευρώ είναι κόκκινα καταναλωτικά δάνεια. Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα στα funds ανέρχονται στα 4,4 δισ. ευρώ και σε αυτά ανήκουν τα κόκκινα δάνεια που μεταβιβάστηκαν από τη Eurobank μέσω δύο τιτλοποιήσεων συνολικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ. 

Στη σύνθεση των δανείων που θα αλλάξουν χέρια τους προσεχείς μήνες περιλαμβάνεται μεγάλος όγκος κόκκινων στεγαστικών δανείων, αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Μεταξύ αυτών είναι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρώσει έως τα τέλη του έτους η Alpha Bank και στο οποίο το 40% είναι κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Στα 3 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που περιλαμβάνονται στις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega) συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το χαρτοφυλάκιο Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, που θα μεταβιβάσει η Εθνική Τράπεζα αποτελείται κατά 80% από στεγαστικά δάνεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή