«Κούρεμα» στο δώρο Χριστουγέννων λόγω lockdown

«Κούρεμα» στο δώρο Χριστουγέννων λόγω lockdown

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για την καταβολή του φετινού δώρου Χριστουγέννων οριστικοποιήθηκε ότι στις 21 Δεκεμβρίου υποχρεούται να πληρώσει και ο εργοδότης και το δημόσιο τουλάχιστον για τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου, το κράτος θα καταβάλλει το δώρο που αναλογεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα δουν φέτος να καταβάλλεται το δώρο από δύο διαφορετικούς καταθέτες –τον εργοδότη και το δημόσιο το οποίο θα ξοδέψει 210 εκατ. ευρώ για τα δώρα των ιδιωτικών υπαλλήλων- και σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες: 21 Δεκεμβρίου και έως τέλος Ιανουαρίου 2021.

Θα δουν όμως και το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται αισθητά, ειδικά μετά την παράταση του Lockdown για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο Με 50 ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου κάτι που αποτελεί πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, το δώρο «κουρεύεται» πάνω από 10% σε όρους μεικτών αποδοχών.

Από την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκύπτει ότι το τμήμα του δώρου που θα καταβάλλει το κράτος, έχει ως βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού δηλαδή τα 534 ευρώ για το διάστημα από την 1η Μαίου έως το τέλος Οκτωβρίου και για ολόκληρο τον Δεκέμβριο. Ειδικά για τον Νοέμβριο, η βάση υπολογισμού είναι τα 800 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί τη μείωση του δώρου για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Ένας εργαζόμενος με αποδοχές 1500 ευρώ ο οποίος μπήκε σε αναστολή για 24 ημέρες μέσα στον Νοέμβριο και θα παραμείνει σε αναστολή για όλο τον Δεκέμβριο (30 ημέρες) θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρία κομμάτια:

  1. Ο εργοδότης θα πληρώσει το δώρο για τα πραγματικά ημερομίσθια που έχουν γίνει από την 1η Μαίου έως το τέλος Δεκεμβρίου που θα είναι 186. Σε μισθό 1500 ευρώ, αντιστοιχούν περίπου 1220 ευρώ.
  2. Το δημόσιο θα πληρώσει στις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Για 24 ημέρες αναστολής είναι 84 ευρώ. Εννοείται ότι υπάρχουν εργαζόμενοι κυρίως στον τουρισμό και στην εστίαση, που βρέθηκαν για πολύ περισσότερες ημέρες σε αναστολή στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτοί θα δουν την πληρωμή από τον εργοδότη να μικραίνει και την καταβολή από το δημόσιο να αυξάνει.
  3. Το δημόσιο θα πληρώσει ξανά έως το τέλος Ιανουαρίου το τελευταίο τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στις αναστολές του Δεκεμβρίου. Για 30 ημέρες αναστολής σε μισθό 1500 ευρώ αντιστοιχούν μόλις 70 ευρώ επειδή ο υπολογισμός γίνεται επί της βάσης των 534 ευρώ και όχι των 800 ευρώ.

Έτσι, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, θα εισπράξει δώρο 1375 ευρώ και όχι 1562 ευρώ που θα εισέπραττε αν δεν υπήρχε η αναστολή (σ.σ το δώρο Χριστουγέννων είναι μεγαλύτερο από έναν ολόκληρο μισθό λόγω του προσθήκης της αναλογίας του επιδόματος αδείας). Η απώλεια στο συγκεκριμένο παράδειγμα, υπολογίζεται σε περίπου 190 ευρώ ή κοντά στο 12%. 

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή