Σε υψηλό τριετίας το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε υψηλό τριετίας το ευρώ έναντι του δολαρίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών για τέταρτη ημέρα στη σειρά, στα υψηλότερα επίπεδα δεκαμήνου χάρις στις ελπίδες για νέα δέσμη μέτρων προς αρωγή της αμερικανικής οικονομίας και την άμεση προώθηση εμβολίων στην Ευρώπη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών συνέβαλε στο να αναθερμανθούν οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 και μετά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,30%.

Στη Γηραιά Ηπειρο, εξαιρουμένου του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,30%, οι λοιποί δείκτες παρουσίασαν άνοδο, όπως στη Φρανκφούρτη ο DAX, ο οποίος αναρριχήθηκε έως και 1% στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο και έκλεισε με 0,75%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,03%, με 0,12% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,17% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο των εταιρειών  Pfizer/BioNtech, αρχής γενομένης από την τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου και εφόσον λάβει την έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή. «Η προοπτική των εμβολίων λειτουργεί υποστηρικτικά για το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον καθολικά, ενώ άνευ αυτών δεν νομίζω πως θα τα πηγαίναμε τόσο καλά», παρατηρεί ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής αγορών της ΟΑΝDA Ευρώπης.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες S&Ρ 500 και Dow Jones και λίγο πριν από το κλείσιμο χθες κατέγραφαν κέρδη 0,43% και 0,53%, αντίστοιχα. Το ευρώ εξακολούθησε να ενισχύεται ως προς το δολάριο και χθες, με άνοδο 0,4% διαμορφούμενο στο 1,2254 δολ., δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του σε διάστημα σχεδόν τριών ετών. Αρνητικά επηρέασε το αμερικανικό νόμισμα η αύξηση της ανεργίας πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Το αργό Νέας Υόρκης παρουσίασε άνοδο κατά 0,8% στα 48,21 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλό 10μήνου.

Τέλος, η διακομματική επιτροπή διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ τείνει να καταλήξει σε συμφωνία για νέα δέσμη μέτρων 900 δισ. δολαρίων, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει να διοχετεύει ρευστό στην αγορά έως ότου εδραιωθεί η ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή