Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο moneyreview.gr

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο moneyreview.gr

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κρίση του 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη, διότι ήταν δικής μας κατασκευής. Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, συμμετρική και παροδική. Δεν θα αφήσει σημάδια στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την κρίση του 2015, η οποία άφησε κόστος», είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη στο moneyreview.gr.

Επίσης, σημείωσε πως για να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη στην περιοχή του 4% το ερχόμενο έτος, θα πρέπει να ανοίξει την αγορά τον Ιανουάριο και να μην την ξανακλείσει. Ο κ. Στουρνάρας δεν έδειξε να ανησυχεί για την προοπτική του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας αντιθέτως ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Ο ίδιος καθησύχασε ως προς τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, υπό έναν όρο: «Τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη». Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την προσδοκία ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών όχι μόνο δεν θα περιοριστούν, αλλά θα συνεχιστούν και μετά το 2021. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, εκτιμώντας ότι ένα μέρος τους θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση, όσο θα μειώνεται η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Στουρνάρας είπε πως η πανδημία ανατρέπει τα σχέδια των τραπεζών προσθέτοντας 8-10 δισ. στο απόθεμα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να φοβούνται να δανείσουν. Αυτός είναι ο λόγος που η ΤτΕ έχει υποβάλει την πρόταση για τη σύσταση «κακής τράπεζας», που θα απαλλάξει οριστικά τα πιστωτικά ιδρύματα από το άγος των κόκκινων δανείων. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προσθέσει στα κεφάλαια των τραπεζών 150 μονάδες βάσης, απελευθερώνοντας φθηνότερο δανεισμό για την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή