Η Cosmote ξεκίνησε τη διάθεση υπηρεσιών 5G

Η Cosmote ξεκίνησε τη διάθεση υπηρεσιών 5G

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

.Εγκαίνια της κάλυψης και της εμπορικής διάθεσης του 5G στην Ελλάδα πραγματοποίησε χθες η Cosmote, καθώς, μέσω του ασύρματου δικτύου πέμπτης γενιάς που έχει αναπτύξει η εταιρεία, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου βιντεοκλήση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Η πρώτη αυτή βιντεοκλήση 5G στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Πιερρακάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom Τιμ Χότγκας, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Ντομινίκ Λερουά και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ. Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΤΕ αποτελεί τον πάροχο που προσφέρει πρώτος υπηρεσίες 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τεχνικοί του OTE είχαν ξεκινήσει, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, να υλοποιούν εργασίες αναβάθμισης του δικτύου, ώστε να καταστεί εφικτή από χθες –μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη χορήγηση του απαραίτητου φάσματος– η εμπορική διάθεση του δικτύου 5G. Η ταχύτητα της βιντεοκλήσης μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πιερρακάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ξεπέρασε το 1 Gbps, που σημαίνει ότι είναι δυνατή η λήψη (download), για παράδειγμα, μιας ταινίας σε περίπου 30 δευτερόλεπτα.

«Κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες, που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό από όπου ο κόσμος θα εργάζεται, θα συνταξιοδοτείται. Και η συνδεσιμότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αυτό σχέδιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης με τα στελέχη του ΟΤΕ και της DT.

«Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε μία τετραετία, ο ΟΤΕ πρόκειται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων 5G και Fiber To the Home (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι – FTTH). Μέχρι το τέλος του 2023, προτίθεται να καλύψει με 5G τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000 χλμ., έργο που προβλέπεται από τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οσο προχωρεί η ανάπτυξη του δικτύου 5G και θα πυκνώνουν τα κεραιοσυστήματα, τόσο θα αυξάνεται η ταχύτητα και θα συρρικνώνεται ο χρόνος απόκρισης (latency), δηλαδή το χρονικό διάστημα –θα περιοριστεί στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου– για τη μεταφορά μιας πληροφορίας από το ένα σημείο στο άλλο. Το δίκτυο της Cosmote θα προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 50% έως το τέλος του 2021, ενώ το σύνολο των αυτοκινητοδρόμων θα διαθέτει δίκτυο πέμπτης γενιάς έως το 2023. Πρόσβαση στο δίκτυο 5G της Cosmote έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδρομητές της εταιρείας χωρίς επιπλέον χρέωση. Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συσκευή συμβατή με 5G που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο της εταιρείας. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο Cosmote 5G, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Για την εμπορική διάθεση του 5G, η Cosmote αξιοποιεί τις δυνατότητες του εξοπλισμού που εγκαθίσταται στο δίκτυό της σε συνεργασία με την Ericsson. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή