Σε φρενήρη άνοδο οδήγησαν το bitcoin τοποθετήσεις θεσμικών

Σε φρενήρη άνοδο οδήγησαν το bitcoin τοποθετήσεις θεσμικών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ιλιγγιώδη άνοδο σημείωσε το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, το bitcoin, μετά 12 μήνες συνεχούς αναρρίχησης ακόμη πιο θεαματικής από την αντίστοιχη προ τριετίας. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων της αγοράς κρυπτογραφημένων αξιών Coin Metrics, η τιμή του bitcoin σημείωσε χθες νέο άλμα υπερβαίνοντας τις 23.400 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 12% μέσα σε μία ημέρα.

Οι φανατικοί οπαδοί του αποδίδουν το νέο άλμα της αδιαφανούς και εν πολλοίς ακατανόητης ψηφιακής επένδυσης στο γεγονός ότι τελευταία έχουν επενδύσει σε αυτό ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές που το αντιμετωπίζουν σαν ένα νέο είδος ασφαλούς καταφυγίου όπως ο χρυσός. Ειδικότερα, το θεωρούν ασφαλιστική δικλίδα έναντι ενδεχόμενης ανόδου του πληθωρισμού ως συνεπακόλουθο των πολιτικών που υιοθετούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Στην αρχή της εβδομάδας, η βρετανική επενδυτική Ruffer ανακοίνωσε ότι έχει επενδύσει περίπου το 2,5% του χαρτοφυλακίου της σε bitcoin «ως μια μικρή πολιτική ασφάλισης έναντι της συνεχιζόμενης υποτίμησης των μεγαλύτερων νομισμάτων του κόσμου». Εχουν, άλλωστε, επενδύσει στο κρυπτονόμισμα διάσημοι μεγαλοεπενδυτές όπως ο Πολ Τιούντορ Τζόουνς και ο Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ, αλλά και μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών όπως η PayPal και η Fidelity.

Σε πρόσφατη κοινοποίησή της προς τους επενδυτές, η JPMorgan προέβλεψε πως το ενδιαφέρον των επενδυτών θα αυξήσει τις εισροές αποσπώντας το ενδιαφέρον από τον χρυσό. Ετσι η νέα ανοδική πορεία του κρυπτονομίσματος δικαιώνει την επιχειρηματολογία των αμετανόητων υποστηρικτών του. Παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων διαμετρήματος ότι πρόκειται περί απάτης ή «φούσκας», επιμένουν να το θεωρούν χρήμα του μέλλοντος και να χαρακτηρίζουν αρετές του όσα χαρακτηριστικά του καταδικάζουν απερίφραστα συμβατικοί οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς.

Στη διάρκεια του έτους που τελειώνει η συνολική άνοδος του κρυπτονομίσματος έχει φτάσει αισίως το 200%. Προηγήθηκε την Τετάρτη η εκτίναξή του σε επίπεδα πάνω από 20.000 δολάρια, το επίπεδο που πλησίαζε δηλαδή πριν από ακριβώς τρία χρόνια, στα τέλη του 2017. Τότε ύστερα από μια αναλόγως θεαματική άνοδο κατακρημνίστηκε απότομα και σε μία μόνο ημέρα έχασε το 25% της τότε αξίας του. Στη συνέχεια, σε χρονικό διάστημα ενός έτους υποχώρησε από 19.900 δολάρια σε 3.158 δολάρια στα τέλη του 2018.

Εκτοτε, όμως, το bitcoin σημειώνει συνεχή άνοδο, που συνολικά έχει φτάσει το 500% και οι υποστηρικτές του προεξοφλούν την περαιτέρω άνοδό του και επιμένουν πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί το σενάριο του Δεκεμβρίου του 2017. Ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να πιθανολογούν την εκτίναξή του στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 400.000 δολαρίων. Ανάμεσά τους ο Σκοτ Μάινερντ, γενικός υπεύθυνος επενδύσεων στην Guggenheim Investments, που προβλέπει αυτήν την τιμή επικαλούμενος τη σπανιότητα του κρυπτονομίσματος, αλλά και την αξία του την οποία θεωρούν συγκρίσιμη με περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. 

Από την πλευρά τους, παραδοσιακοί οικονομολόγοι, επενδυτές όπως και τα συμβατικά ΜΜΕ επιμένουν να προειδοποιούν ότι η «φούσκα» θα σκάσει και πάλι, έστω και αν το ράλι πρόκειται να κρατήσει κάπως περισσότερο αυτή τη φορά. Ανάμεσά τους ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος το παρομοιάζει με τυχερό παιχνίδι, ενώ από τα ηχηρότερα και πιο διάσημα ονόματα του κόσμου της οικονομίας που χαρακτηρίζουν «μεγάλη απάτη» το bitcoin είναι ο Νουριέλ Ρουμπινί. Ο οικονομολόγος που είχε προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση και το κραχ του 2008 επιμένει πως είναι θέμα χρόνου να μηδενιστεί η αξία του κρυπτονομίσματος. Οπως επισημαίνει, δεν υπάρχει τίποτε που να στηρίζει την αξία των κρυπτονομισμάτων ούτε ο τελικός αγοραστής, τίποτε και κανένας που να διαδραματίζει τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών.

Οι φανατικοί οπαδοί του bitcoin και της ακατανόητης για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων τεχνολογίας του blockchain στην οποία βασίζεται το κρυπτονόμισμα θεωρούν πως σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του έγκειται η αξία του: στο γεγονός ότι δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, το θεωρούν το χρήμα του μέλλοντος και την επένδυση του μέλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή