Παγκόσμια έλλειψη σε τσιπάκια

Παγκόσμια έλλειψη σε τσιπάκια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας συνδυασμός παραγόντων έχει προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η οποία πλήττει ένα εύρος κλάδων από την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών έως την παραγωγή οχημάτων και φορτηγών. Βασικές αιτίες θεωρούνται οι μαζικές εισαγωγές  εκ μέρους αμερικανικών ομίλων, μετά το εμπάργκο εις βάρος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού της Huawei, η πυρκαγιά, που ξέσπασε σε μεγάλο εργοστάσιο στην Ιαπωνία, οι καραντίνες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και η απεργία σε εργοστάσιο κατασκευής στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση σημειώθηκε στο εργοστάσιο της STMicroelectronics που κατασκευάζει ημιαγωγούς, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα να μειωθεί σχεδόν 8%.

Οπως επισημαίνουν στελέχη του τομέα των ημιαγωγών και αναλυτές, η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία κυρίως στην Κίνα αλλά και σε άλλες αγορές έχει καταστήσει ακόμα εντονότερη την έλλειψη. Συν τοις άλλοις, βέβαια, ένα ακόμα πιο θεμελιώδες πρόβλημα έχει να κάνει με μία άλλου είδους έλλειψη, δηλαδή τις υποεπενδύσεις στα εργοστάσια κατασκευής μικροεπεξεργαστών 8 ιντσών. Αυτά ως επί το πλείστον ανήκουν σε εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ασίας, που σημαίνει ότι εκείνες αγωνίζονται  να αυξήσουν δραστικά την παραγωγή τους, διότι η ζήτηση για κινητά τηλέφωνα 5ης γενιάς, φορητούς υπολογιστές και αυτοκίνητα έχει ανακάμψει πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο. «Σε όλη τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων βρισκόμαστε ενώπιον ελλείψεων, όπως στην περίπτωσή μας, που αναμένουμε μονάδα μικροελέγχου, δηλαδή ενός βασικού εξαρτήματος για έξυπνα ακουστικά, και έχει καθυστερήσει», παρατηρεί ο Ντόνι Ζανγκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sand and Wave, που βρίσκεται στη Σενζέν στην Κίνα. «Κι ενώ αρχικά είχαμε σχεδιάσει να ολοκληρώσουμε την παραγωγή τους εντός ενός μηνός, τώρα μάλλον θα χρειαστούμε το διπλάσιο διάστημα». Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές σε ιαπωνική εταιρεία με προμήθειες ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, παρατηρούνται ελλείψεις και σε ημιαγωγούς για WiFi και Βluetooth, ενώ οι καθυστερήσεις για την παραλαβή τους θα ξεπερνούν τους 2,5 μήνες. Η τόνωση της ζήτησης μεταφράζεται στο ότι εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών 8 ιντσών, τα οποία συνήθως έφτιαχναν παλαιότερης τεχνολογίας προϊόντα, σήμερα δέχονται πιέσεις, όπως εξηγούν αναλυτές και πηγές της βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο τώρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η οποία και ανέδειξε το ζήτημα στις αρχές Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι ορισμένες εταιρείες θα υποστούν τις επιπτώσεις των ελλείψεων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά στη χώρα αυτή η ανάκαμψη της ζήτησης για αυτοκίνητα συντελέστηκε απροσδόκητα γρήγορα μετά το πέρας της πανδημίας. Οι δε παραγγελίες για φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα σε αγορές, οι οποίες ακόμα ασφυκτιούν υπό τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν και αυτές διογκωθεί. «Αφ’ ης στιγμής τα συγκεκριμένα προϊόντα ανταγωνίζονται για το ίδιο εργοστάσιο κατασκευής, οι ελλείψεις παρατηρούνται στους τομείς αυτούς και σε άλλους», επισημαίνει ο υψηλόβαθμος αναλυτής της Οmdia, Κέβιν Αντερσον. Από την πλευρά της, η ολλανδική κατασκευάστρια ημιεπεξεργαστών NXP Semiconductors ενημέρωσε την πελατεία της ότι θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές σε άπαντα τα είδη της, λόγω σημαντικής αύξησης στο κόστος υλικών και σοβαρότατων ελλείψεων σε ημιεπεξεργαστές. «Οι δραστηριότητές μας επανήλθαν ταχύτερα του αναμενομένου», τόνισε ο επικεφαλής της ΝΧΡ, Κουρτ Σίβερς, μιλώντας στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στις 11 Δεκεμβρίου. «Πολλοί από τους πελάτες μας έκαναν καθυστερημένα τις παραγγελίες τους, οπότε κι εμείς σε ορισμένες περιστάσεις δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε». 

Τέλος, κι άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, όπως οι ιαπωνικές Panasonic και Yamaha προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ημιαγωγούς, με αποτέλεσμα η παραγωγή ηχητικού εξοπλισμού και βιντεοκαμερών να έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της σοβαρής πυρκαγιάς του Οκτωβρίου, που κατέστρεψε το εργοστάσιο ημιαγωγών της Asahi Kasei Microdevices στην νότια Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή