To θετικό κλίμα στις αγορές ενισχύει το δολάριο

To θετικό κλίμα στις αγορές ενισχύει το δολάριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να ενισχύουν την αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε προβλέπεται να ξεκινήσει μαζικός εμβολιασμός στις περισσότερες χώρες.

Παράλληλα, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες του Κογκρέσου φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας  (ύψους περίπου 900 δισ. δολ.), το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παράταση επιδομάτων ανεργίας που ήταν προγραμματισμένα να τερματιστούν στο τέλος του έτους, καθώς και νέα χρηματοδότηση για σχολεία και τη διανομή εμβολίων.

Η προοπτική νέας δημοσιονομικής στήριξης πρόκειται να αποτρέψει μια σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν τον αρνητικό αντίκτυπο της νέας έξαρσης των κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, μετά τα ασθενή στοιχεία για την αγορά εργασίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, που έδειξαν ότι οι νέες θέσεις απασχόλησης (πλην γεωργικού τομέα) περιορίστηκαν στις 245.000 τον Δεκέμβριο, η μικρότερη αύξηση τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα (-1,1% μηνιαίως), ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που περιλαμβάνει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης και στον τομέα των υπηρεσιών βρέθηκε σε χαμηλό τριών μηνών τον Δεκέμβριο (55,7 μονάδες) ενώ ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιφέρεια της Φιλαδέλφειας, Philly Fed, υποχώρησε περισσότερο από όσο αναμενόταν τον ίδιο μήνα καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο (11,1 μονάδες).

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά Brexit εποχή, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν έρθει σε συμφωνία σε 2 από τα 3 «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και τη διακυβέρνηση της συμφωνίας, με το ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας να συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πεδίο διαφωνίας. Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στη διατήρηση θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δείκτη S&P500 στη Wall Street να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, ενώ το δολάριο ΗΠΑ, που θεωρείται ένα από τα επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητάς, παρέμεινε υπό πίεση.

Ο δολαριακός δείκτης DXY βρέθηκε κάτω από τις 90 μονάδες για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ωθώντας την ισοτιμία ευρώ/δολ. –σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία ΡΜΙ Δεκεμβρίου για την Ευρωζώνη– σε νέο υψηλό 1,2273, σημειώνοντας κέρδη 1,3% σε εβδομαδιαία βάση και σωρευτικά 9,5% από τις αρχές του έτους.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή