ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η επανένταξη σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η επανένταξη σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών

Περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δίνει διάταξη του υπουργείου Εργασίας, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε εσπευσμένα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως την Τρίτη, σε όσους πληγέντες από κορωνοϊό επιθυμούν, να επανενταχθούν σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών. Αρκεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να καταβάλουν τη δόση της οφειλής τους για τον Νοέμβριο 2020. Η προθεσμία καταβολής όλων των υπόλοιπων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες το χρονικό σημείο που αναβίωσε η ρύθμιση. Με άλλη διάταξη, παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ με τυχόν οφειλή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρεται για το τέλος Ιουλίου η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς παρατείνεται κατά ένα τετράμηνο η προβλεπόμενη διαδικασία. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, λόγω των έκτακτων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2021 μεταφέρεται χρονικά ως εξής:

Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης.

Η σύνταξη και υποβολή της σχετικής έκθεσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2021, το αργότερο.
Μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, το αργότερο, θα πρέπει να έχει διαβιβαστεί το υπόμνημα και η τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου με την επιτροπή συντονισμού προς τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους.

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 πρέπει να έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά υπομνήματα και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων στο ΚΕΠΕ για να συνταχθεί σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης.

Εως την 30ή Ιουνίου 2021 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης.

Και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2021 θα γίνει η σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, προβλέπονται μεταξύ άλλων η ποινική δίωξη εργοδοτών που λαμβάνουν ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τον εργαζόμενό τους, παράταση του μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 καθώς και μείωση των απαιτούμενων ενσήμων σε 50 (από 100) προκειμένου να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα.

Τέλος, επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και στους οριζόμενους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ προβλέπονται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020.