Το δεύτερο κύμα ανακόπτει την ανάκαμψη στη Βρετανία

Το δεύτερο κύμα ανακόπτει την ανάκαμψη στη Βρετανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία έχει εμφανίσει δραστική αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου και ανταποκρινόμενη σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση επέβαλε περισσότερους περιορισμούς σε περιφέρειες της χώρας. Μεγάλα οικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ τελούν υπό περιορισμούς του επιπέδου 3, όπως ονομάζονται, και σημαίνει ότι οι μετακινήσεις μειώνονται αυστηρά, ενώ ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, παμπ και καφέ κλείνουν. Τα μέτρα θα παραμείνουν εν ισχύι μέχρι να αρχίσει η αντιστροφή στην πορεία των κρουσμάτων. Βέβαια, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι όπως την άνοιξη με το πρώτο κύμα κορωνοϊού, οπότε το πλήγμα στο ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου εκτιμάται πως θα είναι μετριασμένο από όσο αρχικά αναμέναμε. Παρά τα μέτρα εγκλεισμού στις πόλεις και τις περιφέρειες της Αγγλίας κατά τον Νοέμβριο, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις ελαττώθηκαν μόλις κατά 3,8% σε μηνιαία βάση. Και λέμε «μόλις», διότι στην πρώτη καραντίνα τον Απρίλιο η αντίστοιχη μείωση ήταν της τάξεως του 18,1% σε μηνιαία βάση.

Ο σύνθετος Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών ανήλθε ελαφρώς τον Δεκέμβριο στις 50,7 μονάδες, αποτυπώνοντας ώς ένα βαθμό την επιδείνωση των κρουσμάτων κι εμείς αναμένουμε πως το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς (ήτοι το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου) το πραγματικό ΑΕΠ θα περισταλεί 3% σε τριμηνιαία βάση έναντι του αρχικού μας υπολογισμού για συρρίκνωση 5,5% (στις 2 Νοεμβρίου και προ της επιβολής της καραντίνας στις 5 Νοεμβρίου). Παρά το ότι το πλήγμα στην τελευταία τριμηνία του 2020 εκτιμούμε πως θα είναι μικρότερο, οι προοπτικές για την αρχή της νέας χρονιάς είναι πλέον λιγότερο ευοίωνες. Αν και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και η πρόοδος επί του εμβολιασμού στα πιο ευπαθή άτομα θα συμβάλει στην άμβλυνση των κινδύνων της πανδημίας έως και τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2021, η πιθανότητα να παραμείνουν σε ισχύ τα σκληρά μέτρα σε όλη τη χώρα θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη το εν λόγω διάστημα. Αρχικά είχαμε προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου κατά 5,5%, αλλά το αναπροσαρμόζουμε στο 3%. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό η απώλεια του πρώτου τριμήνου του 2021 θα αντισταθμιστεί σταδιακά μέσα στο πέρασμα του έτους, ενόσω το ρίσκο της πανδημίας θα εξαλείφεται. Το δε δεύτερο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2021 προβλέπουμε σήμερα ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει μία ανάπτυξη της τάξεως του 6% εν συγκρίσει με το 4,1% της προηγούμενής μας πρόβλεψης.

Ανεξαρτήτως των βραχυπρόθεσμων απειλών και της αβεβαιότητας αναφορικά και με την πανδημία και με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα παραμένουν ευνοϊκές, ενώ τα μέτρα στήριξης εταιρειών και νοικοκυριών από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας παρατείνονται και το 2021.

* Ο κ. Κallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή