Η τσεχική startup κατάφερε να μεγαλώσει χωρίς χρηματοδότηση

Η τσεχική startup κατάφερε να μεγαλώσει χωρίς χρηματοδότηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλές φορές που τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια της Σίλικον Βάλεϊ έχουν μεταμορφώσει τους ιδιοκτήτες νεοφυών ζημιογόνων εταιρειών εν μια νυκτί σε δισεκατομμυριούχους, αλλά οι αντίστοιχοι στην τσεχική JetBrains δεν επιλέγουν τον δρόμο αυτό. Και παρά ταύτα έχουν μία επιχείρηση κερδοφόρα. Με έδρα την Πράγα, η νεοφυής JetBrains δημιούργησε νέα γλώσσα προγραμματισμού και αυτή πέρυσι έγινε το βασικό εργαλείο ανάπτυξης στο λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Η αποτίμηση της νεοφυούς ανέρχεται σε 7 δισ. δολάρια, βάσει του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, και θα αρκούσε να γίνουν δισεκατομμυριούχοι δύο από τους τρεις Ρώσους συνιδρυτές της, οι Σεργκέι Ντμιτρίεβ και Βαλεντίν Κιπιατκόφ. Η εταιρεία συστάθηκε το 2000 και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εργοδότριες στην Αγία Πετρούπολη – εκεί είναι ο βασικός της κόμβος προγραμματισμού με 1.500 άτομα. Οι 430 από τις 500 εταιρείες του Fortune 500 είναι πελάτισσές της, όπως, μεταξύ άλλων οι Citigroup και Volkswagen.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JetBrains, Μαξίμ Σαφίροφ, διευκρινίζει πως δεν ενδιαφέρεται για εξεύρεση κεφαλαίων, ενώ αυτήν την περίοδο η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών για επιχειρήσεις σαν τη δική του είναι υψηλή. «Τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια μας απευθύνουν επιστολές μέρα παρά μέρα και, πραγματικά, νιώθω πολύ αγενής, αλλά έχω πλέον σταματήσει να τους απαντώ», σημειώνει ο Σαφίροφ. «Εχουμε αρκετούς πόρους, ώστε να μπορέσουμε να πραγματώσουμε τις φιλοδοξίες μας». Το γεγονός πως η νεοφυής δεν έχει την αρωγή έξωθεν επενδυτών, σημαίνει ότι δεν δέχεται πιέσεις για πώληση μετοχών ειδικά τώρα, που παρατηρείται φρενίτιδα με όσες εταιρείες θέλουν να εισαχθούν στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Δεκέμβριος για την αγορά της Νέας Υόρκης φαίνεται πως θα είναι ο πιο φορτωμένος μήνας στην ιστορία με κριτήριο την αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως εκ τούτου, μέσα στο τρίτο τρίμηνο τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια έκαναν τις υψηλότερες τοποθετήσεις τους τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια στα 36,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της CB Insights.

Αντιθέτως, με πολλές άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν στη διεθνή αγορά μερίδιά τους, η τσεχική JetBrains ήδη εμφανίζει κέρδη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να αυξήσει τα προ φόρων, τόκων και απομειώσεων κέρδη της περισσότερο από 10% στα 200 εκατ. δολάρια και πλέον το 2020, όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλός της. Η επιτυχία της προέρχεται από το ότι δημιούργησε την ανοιχτού κώδικα γλώσσα προγραμματισμού Kotlin για την Alphabet, μητρική της Goοgle. Πέρυσι η Google κατέστησε τη γλώσσα αυτή την προτιμώμενη για το λειτουργικό της σύστημα Android. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή