Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας για ρυθμιστικό πλαίσιο επενδύσεων

Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας για ρυθμιστικό πλαίσιο επενδύσεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων, συχνά ατελέσφορων, η Ε.Ε. και η Κίνα είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία που θα ρυθμίζει τις επενδύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες αναφέρουν πως η μεταξύ τους συμφωνία είναι ουσιαστικά έτοιμη και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες επισπεύδουν τις κινήσεις τους για να ολοκληρώσουν και να υπογράψουν προτού εκπνεύσει η προθεσμία στο τέλος του έτους.

Οπως σχολιάζουν Financial Times και Bloomberg, η ολοκλήρωση και σύναψη της συμφωνίας θα αποτελέσει διπλωματική επιτυχία και για τις δύο πλευρές. Αφενός, η Ε.Ε. προσβλέπει εδώ και χρόνια σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μια ευρύτερη και καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Αφετέρου, η Κίνα θέλει να διασφαλίσει το δικαίωμα να επενδύει σε τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως ο ενεργειακός, παρά την ευαισθησία που επιδεικνύει η Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς εταιρειών του κλάδου.

Η σύναψη της συμφωνίας έρχεται, άλλωστε, λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ενδεχομένως θα δώσει νέα ώθηση στους εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Την είδηση ότι η συμφωνία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ανακοίνωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Ε.Ε., Ζανγκ Μινγκ, που τόνισε πως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε βασικά θέματα και οι συνομιλίες επικεντρώνονται τώρα στα τελευταία ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη. 

Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες αναφέρουν πως η συμφωνία επεκτείνει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, καθώς καταργεί εμπόδια που έως τώρα έθετε το Πεκίνο στις ξένες εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση να σχηματίσουν κοινοπραξίες με εγχώριες εταιρείες ή τα αυστηρά όρια στις ξένες επενδύσεις.

Ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία καλύπτει τομέα προς τομέα με συγκεκριμένες προβλέψεις για τους κλάδους της μεταποίησης, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της αγοράς ακινήτων, των κατασκευαστικών και των βοηθητικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις θαλάσσιες και τις αεροπορικές μεταφορές.

Από πλευράς της Ε.Ε., διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Κομισιόν έχει συγκαλέσει συνάντηση εκπροσώπων των κρατών-μελών με σκοπό να διαβουλευτεί μαζί τους και να εξακριβώσει κατά πόσον η συμφωνία πληροί τις απαιτήσεις τους. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν, μάλιστα, πως η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν το Πεκίνο προχώρησε σε μια πολύ πιο δελεαστική προσφορά σχετική με διάφορους τομείς της οικονομίας. Δέχθηκε ακόμη ορισμένες από τις σημαντικές απαιτήσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει, πάντως, πως παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα αιτήματα της Ε.Ε. που άπτονται βασικών αρχών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων αυτά που αφορούν την απαίτηση να δεσμευθεί η Κίνα πως θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η Κίνα έχει, άλλωστε, ζητήσει να έχει κάποια, έστω και περιορισμένη, πρόσβαση στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ε.Ε.

Για την Ε.Ε., η συμφωνία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της για την Κίνα, την οποία αποκαλεί «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», αλλά και «εταίρο» σε κάποιους τομείς. Σε αντίθεση, πάντως, με την Ουάσιγκτον, που έχει έως τώρα προσπαθήσει να αποσπάσει από την Κίνα σημαντικές παραχωρήσεις στον τομέα του εμπορίου επιβάλλοντας δασμούς, οι Βρυξέλλες έχουν θέσει σε προτεραιότητα την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την προσαρμογή του κατά τρόπο που να ενσωματώνει το οικονομικό μοντέλο της Κίνας. «Εχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας» σχολίασε προ ημερών Ευρωπαίος διπλωμάτης και προσέθεσε: «Θα δούμε τι θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή