Υψηλό τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναμένει η ΔΕΗ

Υψηλό τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναμένει η ΔΕΗ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες για υψηλό τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ δημιουργεί το εξαιρετικά ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, όπου το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που συντελούν στην «πράσινη» ανάπτυξη βαίνει συνεχώς αυξανόμενο και τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις στον κλάδο διαχείρισης δικτύων αντιστοιχούν σε περίπου 500 δισ. ευρώ. Η συγκυρία εκτιμάται επίσης εξαιρετικά ευνοϊκή, εφόσον την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν αντίστοιχα deals στην Ευρώπη, ενώ το ενδιαφέρον για το ελληνικό δίκτυο ηλεκτρισμού ενισχύεται και από το βελτιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και από το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), το οποίο για την επόμενη τετραετία έχει προσδιοριστεί στο 6,7%. Η δυναμική αυτή της αγοράς αποτυπώθηκε ήδη στο market test που πραγματοποίησαν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι οποίοι προσέγγισαν 70 πιθανούς επενδυτές, με 19 έως τώρα να απαντούν θετικά και έχουν ήδη καθοριστεί συναντήσεις προκειμένου να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ περιλαμβάνονται διεθνείς χρηματο-οικονομικοί όμιλοι μεγάλου κύρους, ισχυρές ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων.

Καλυμμένοι νομικά θα είναι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται και Κυριακές για τη διανομή εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης, ακόμη και αν κέντρο διανομής είναι ένα φυσικό κατάστημα ή η αποθήκη του. Η σχετική διάταξη προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης και θα ψηφισθεί τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο άρθρο 73 του νομοσχεδίου εξαιρούνται πλέον από την υποχρεωτική αργία της Κυριακής οι εργαζόμενοι σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης. Μάλιστα, στη διάταξη αναφέρεται ότι για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως ως κέντρο διανομής και παράδοσης μπορεί να θεωρηθεί το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.

Οι ανάδοχοι για έργα της ΔΕΔΑ

Τις κατασκευαστικές εταιρείες ΑΚΤΩΡ και AVAX έχει ανακηρύξει η ΔΕΔΑ ως προσωρινούς αναδόχους των διαγωνισμών για την κατασκευή των έργων δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανάπτυξής της. Η απόφαση ελήφθη αφού πρώτα εξετάστηκαν ενστάσεις ανταγωνιστών και άλλα θέματα, ενώ πλέον έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και όταν δοθεί από εκεί το πράσινο φως, τα έργα θα μπουν στη φάση της κατασκευής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η έναρξη των εργασιών θα γίνει τον Φεβρουάριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 61,8 εκατ. ευρώ. 

Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ»

Σε 1,7 ευρώ έφτασε την Παρασκευή η μετοχή της «Ελλάκτωρ», καθώς συνεχίστηκε για ακόμα μία συνεδρίαση η εμφάνιση «πρόθυμων» αγοραστών. Η Reggeborgh Invest συνέχισε το αγοραστικό κρεσέντο που την έχει φέρει να ελέγχει τουλάχιστον 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου κι ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μέχρι και το 22,9%, εξαγοράζοντας πακέτο 12,5%, συμφερόντων του κ. Λ. Μπόμπολα. Παράλληλα, έχει εμφανιστεί και η πλευρά των εφοπλιστών κ. Καϋμενάκη και Μπάκα ως ενεργών αγοραστών μετοχών. Ηδη, έχουν αποκτήσει ποσοστό 5% από το πακέτο του 25,5% που ελέγχει η Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, ενώ εκτιμάται ότι έχουν περάσει μικρότερα πακέτα σε οχήματα, συμφερόντων τους. Ολα δείχνουν πως έως τη γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου, θα κορυφωθεί η μάχη για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή