Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών ήταν η χθεσινή σε όλη την Ευρώπη, καθώς η τελευταία μετάλλαξη του κορωνοϊού, που αυξάνει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δραστικά τη μεταδοτικότητά του, οδήγησε σε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και νέες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600  έκλεισε με απώλειες 2,3% καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Νοεμβρίου. Η υποχώρηση της στερλίνας περιόρισε, πάντως, την υποχώρηση του εξωστρεφούς δείκτη FTSE 100 που έκλεισε με απώλειες 1,73%. Ανάλογη ήταν η πορεία των άλλων σημαντικών ευρωπαϊκών αγορών, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με απώλειες 2,82% και τον CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με υποχώρηση 039%.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ρας Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην AJBell, τόνισε πως «το γεγονός ότι πολλές χώρες απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Βρετανία έχει εντείνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, που ήδη παρουσίαζε ρωγμές εν μέσω της εντεινόμενης αβεβαιότητας για το Brexit και τις χριστουγεννιάτικες online αγορές».

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών ψυχαγωγίας, με την IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, την Trainline και την TUI να υποχωρούν από 1% έως 10,5%. Η εταιρεία κρουαζιέρας Carnival σημείωσε πτώση 5,6%. Ακολουθώντας, άλλωστε, την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι μετοχές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών, των ΒΡ, Total και Royal Dutch Shell, υποχώρησαν σχεδόν κατά 5%.

Σοβαρές απώλειες παρουσίασε, εξάλλου, και ο δείκτης των τραπεζών, που έκλεισε με πτώση 3,6% καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο, καθώς εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας οι επενδυτές πούλησαν μετοχές και στράφηκαν στην ασφάλεια των ομολόγων.

Σημειωτέον ότι η ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού υποβάθμισε τον όποιο θετικό αντίκτυπο θα είχε στην αμερικανική αγορά η συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 900 δισ. δολαρίων. Η Wall Street κινείτο πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει απώλειες 0,67% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,28%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή