Μεγάλη πτώση στο Χ.Α. μετά την αιφνίδια αλλαγή κλίματος

Μεγάλη πτώση στο Χ.Α. μετά την αιφνίδια αλλαγή κλίματος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του διεθνούς sell-off που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού –μια εξέλιξη που αιφνιδίασε τους επενδυτές– βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον φόβο της επιβολής περαιτέρω πολύ πιο αυστηρών lockdowns που θα χτυπήσουν την ανάπτυξη να βαραίνει την επενδυτική διάθεση και να ανατρέπει την υπερβολική αισιοδοξία που κυριαρχούσε το τελευταίο διάστημα.

Η αντίδραση των αγορών θύμισε έντονα τις ημέρες του περασμένου Φεβρουαρίου – Μαρτίου, τη στιγμή μάλιστα που τα διεθνή χρηματιστήρια, όπως και η ελληνική αγορά, είχαν αρχίσει να αποτιμούν την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων. Τώρα στην εξίσωση μπαίνει η πιθανότητα ενός νέου κύματος περιοριστικών μέτρων που θα ανακόψει την ανάκαμψη, ενώ και οι ανησυχίες γύρω από το Brexit επίσης θολώνουν το επενδυτικό τοπίο.

Το Χ.Α. το οποίο είχε σημειώσει το ισχυρότερο ριμπάουντ διεθνώς από τις αρχές Νοεμβρίου, και ειδικά ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις άμυνες που είχε χτίσει, δεν μπόρεσε να αποφύγει το έντονο risk-off κλίμα. Το θετικό είναι πως η τεχνική στήριξη των 750 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη δείχνει ισχυρή, καθώς μόλις διασπάστηκε αυτό το επίπεδο στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά χθες, ενεργοποιήθηκαν στηρίξεις που, προς το παρόν τουλάχιστον, κρατούν το ανοδικό μομέντουμ. Μένει να φανεί εάν αυτό το sell-off θα έχει διάρκεια ή απλώς τα νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό έδωσαν ευκαιρία σε κάποιους παίκτες να ρευστοποιήσουν τα υψηλά βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,80% στις 769,62 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 749,59 μονάδες (-6,31%), και ο τζίρος ανήλθε στα 110,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,06% στις 1.838,08 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση κατέγραψε πτώση 3,38% στις 1.056,36 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 6,39% στις 480,32 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες στο περιβάλλον των blue chips σημείωσαν οι Πειραιώς (-9,52%), Alpha Bank (-8,07%), Eurobank (-5,32%), Coca-Cola(-5%), Εθνική Τράπεζα (-4,9%), Motor Oil (-4,81%) και Jumbo (-4,67%).

Τα νέα δεδομένα μειώνουν πλέον τις πιθανότητες για το παραδοσιακό ράλι στα τέλη του έτους (year end rally) που συνηθίζουν να καταγράφουν οι αγορές. Οπως τόνισε η AXA Investment Managers σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η κύρια ανησυχία της για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την Ευρώπη είναι πως η μετάλλαξη της COVID-19 είναι ήδη εκτός ελέγχου, κάτι το οποίο θα προσθέσει στην πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αναγκάζοντας σε αυστηρότερα lockdowns  με αυξανόμενο οικονομικό κόστος. Αυτή η εξέλιξη δεν είχε αποτιμηθεί από τους επενδυτές και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για τους επόμενους δύο μήνες στην οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. στάθηκε άτυχο, εξηγώντας και τις υψηλότερες απώλειες χθες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αποτελεί μια αγορά με υψηλό beta, που σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτη στα σοκ. Είναι γεγονός ωστόσο πως οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει πρόσφατα τις θέσεις τους, βλέποντας πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος. Αυτό αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Οι επόμενες ημέρες συνεπώς θα είναι κρίσιμες και τεχνικά και ουσιαστικά για την ελληνική αγορά και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο εφήμερο ή όχι θα αποδειχθεί το χθεσινό διεθνές sell-off.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή