1,5 εκατ. μη μισθωτοί καλούνται να επιλέξουν τις εισφορές του 2021

1,5 εκατ. μη μισθωτοί καλούνται να επιλέξουν τις εισφορές του 2021

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικές εισφορές από 210 έως 566 ευρώ τον μήνα για κύρια ασφάλιση και υγεία καλούνται να επιλέξουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 οι περίπου 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, ενώ περίπου 250.000 μη μισθωτοί που υπόκεινται σε ασφάλιση και για επικούρηση ή εφάπαξ, οφείλουν να επιλέξουν, επιπλέον, ασφαλιστική κατηγορία και για τις δύο αυτές κατηγορίες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της σχετικής δήλωσης τέθηκε σε λειτουργία χθες και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Προσοχή. Για το 2021, δεύτερο έτος εφαρμογής του νέου τρόπου επιλογής των εισφορών για τους μη μισθωτούς, ισχύει ότι εάν οι ασφαλισμένοι δεν επιλέξουν μία από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για κύρια ασφάλιση και υγεία, τότε θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Κατά το πρώτο έτος, το 2020, όσοι δεν επέλεξαν κατηγορία υποβάλλοντας αίτηση, κατατάχθηκαν αυτόματα στην πρώτη υποχρεωτική κατηγορία των 155 ευρώ για κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγεία. Οπως ξεκαθαρίζει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε κλάδο ασφάλισης. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ. 

Ειδικότερα, κατά την είσοδο στην υπηρεσία ανακαλούνται τα στοιχεία ταυτότητας, παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης και απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισης κάθε ενδιαφερομένου. Μάλιστα, υπάρχει πεδίο και για τη δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι το 2020 εκπνέει σε λίγες ημέρες, ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει τα ειδοποιητήρια για τους περίπου 100.000 μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εδώ και ένα χρόνο, όσοι έχουν παράλληλα μπλοκάκι και είναι και μισθωτοί, ενώ καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους από τη μισθωτή απασχόληση, δεν γνωρίζουν εάν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν επιπλέον εισφορές και για το ελεύθερο επάγγελμά τους. Η εκκαθάριση που θα έπρεπε να έχει γίνει από τον φορέα, έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα τώρα να καλούνται να δηλώσουν εισφορές για το 2021, χωρίς να γνωρίζουν εάν οφείλουν εισφορές για το 2020.  

Αναλυτικά, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ορίζει ότι για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 252 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 143 ευρώ για τους αγρότες. Οσοι καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται από τις εισφορές στο «μπλοκάκι». Στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά. Οσο για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ καταβάλλεται μία εισφορά.

Αλλωστε, βάσει νόμου όσοι μη μισθωτοί υποχρεούνται να ασφαλιστούν και για επικούρηση ή και εφάπαξ, δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ των τριών προβλεπόμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή