Προς παράταση οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Προς παράταση οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράταση του διαγωνισμού για την πώληση της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αξιολογώντας σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεννόηση με τον ειδικό διαχειριστή που «τρέχει» τον διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και το ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχει» τον διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (εργοστάσιο της Λάρυμνας και ορυχείο Λούτσι), καταλήξει στην ακριβή ημερομηνία παράτασης. 

Θα συνεκτιμήσουν αφενός τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών και αφετέρου το επιπλέον κόστος που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για να κρατηθεί ζωντανή η προβληματική βιομηχανία και να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΗ, ώστε και η ίδια να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται και το Δ.Σ. της ΔΕΗ να μην κινδυνέψει να κατηγορηθεί για «απιστία» έναντι των μετόχων της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή εκπνέει στις 8 Ιανουαρίου και του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ στις 11 Ιανουαρίου, ενώ η πιθανότερη εκδοχή είναι να δοθεί μια κοινή παράταση για τα τέλη Ιανουαρίου. Στα αρμόδια επιτελεία πάντως επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του διαγωνισμού, ο οποίος διεξάγεται σε μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η χρηματιστηριακή αξία του νικελίου κινείται ανοδικά (17.500 ευρώ ο τόνος) λόγω της υψηλής ζήτησης που προεξοφλεί για το μέλλον η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και η χρήση του νικελίου για μπαταρίες.

Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκφραστεί από μεγάλους παραγωγούς νικελίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αυστραλία και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, και από μεγάλο ελληνικό όμιλο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα να πλειοδοτήσει και στον έτερο. Στόχος είναι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς και να μπορέσει να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Σκαραμαγκάς

Σε αντίθεση με τη ΛΑΡΚΟ, ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Στις 29 Δεκεμβρίου η γενική συνέλευση των πιστωτών αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη μοναδική προσφορά των 15,9 εκατ. ευρώ της Pyletech Shipyards, του ομίλου North Star, με το ενδεχόμενο της απόρριψης να δείχνει πιο πιθανό, καθώς το τίμημα αξιολογείται ως χαμηλό, δεδομένου ότι ο πλειοδότης θα αγοράσει μόνο ενεργητικό, χωρίς να αναλαμβάνει υποχρεώσεις και βάρη.

Εν αναμονή της γενικής συνέλευσης, η Pyletech, συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, με  ανακοίνωσή της χθες επιτίθεται στον ειδικό διαχειριστή στον οποίο καταλογίζει «σειρά λαθών, τα οποία τραυματίζουν το κύρος του διαγωνισμού». Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του διαγωνισμού, σύμφωνα με την Pyletech, ο διαχειριστής αποδέχθηκε στις 11 Δεκεμβρίου ως απολύτως έγκυρα και σύμφωνα με την προκήρυξη τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά της ΟΝΕΧ, όπως και την προσφορά και την εγγυητική της, και τρεις ημέρες μετά την έκρινε μη έγκυρη και καταχρηστική, λόγω δήλωσης εκπροσώπου της ότι το τίμημα είναι «συμβολικό».

Εάν διαπίστωνε πράγματι ότι υπήρξε καταχρηστική συμπεριφορά της άλλης εταιρείας, γιατί δεν ζήτησε κατάπτωση της εγγυητικής, διερωτάται η Pyletech, για να καταλήξει στο ότι «τέτοιες μεθοδεύσεις υπονομεύουν την αξιοπιστία οποιασδήποτε διαδικασίας προσέλκυσης ξένων επενδυτών». Καταγγέλλει επίσης τον ειδικό διαχειριστή ότι «επέτρεψε να δημιουργηθούν ψεύτικες και πλασματικές εντυπώσεις για την πραγματική αξία του αντικειμένου του διαγωνισμού», ενώ υπενθυμίζει τα οικονομικά βάρη των ναυπηγείων, για τα οποία, όπως τονίζει, ο διαχειριστής όφειλε να ενημερώσει τους πάντες και όχι να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες στην κοινή γνώμη, στους πολιτικούς και στους εργαζομένους. «Ενα τίμημα που είναι υψηλότερο της πραγματικής αξίας και δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την επιχείρηση σε χρεοκοπία. Συμφέρον τίμημα είναι μόνον εκείνο που εγγυάται ότι το ναυπηγείο θα είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό», καταλήγει η Pyletech, υπεραμυνόμενη της προσφορά της και του επενδυτικού της σχεδίου για τον Σκαραμαγκά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή