Εγκρίθηκαν τέσσερα έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ.

Εγκρίθηκαν τέσσερα έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα νέα επενδυτικά έργα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 2.810,3 ΜW, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Την εξέλιξη σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με μια αιχμηρή δήλωση για όσους το προηγούμενο διάστημα και με αφορμή την επιβολή αναδρομικής έκτακτης εισφοράς σε παλαιά έργα AΠΕ αμφισβήτησαν το επενδυτικό κλίμα της χώρας.

«Πρόσφατα υπήρξαν αμφισβητήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, για τις  χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στα έργα στρατηγικής σημασίας. Την απάντηση τη δίνουν σήμερα οι ίδιοι οι επενδυτές που εξακολουθούν –μετά τις παρεμβάσεις αυτές– να έχουν ισχυρότατο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Την έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μπρουλέτ, ο οποίος υπογράμμισε τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της πολιτικής μας και σημείωσε το αντίστοιχο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον υψηλό αριθμό αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ στον τελευταίο κύκλο της ΡΑΕ που έκλεισε χθες, ανακοινώνοντας ότι ανήλθαν σε 1.200, που αντιστοιχούν σε έργα συνολικής ισχύος 24 GV. Τα τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης και υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων είναι τα εξής:

1. Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW σε 12 περιφερειακές ενότητες του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ, με προϋπολογισμό 888,138 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει 240 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας.

2. Ανάπτυξη 18 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 360 MW στον Δήμο Καρύστου, Π.Ε. Εύβοιας, του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, με προϋπολογισμό 585 εκατ. ευρώ. Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ. περίπου, το οποίο θα ξεκινάει από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 18 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου.

3. Δημιουργία 5 αιολικών επενδύσεων ισχύος 120,3 MW στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ, με προϋπολογισμό 121,280 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 36 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

4. Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία 37 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας και Κιλκίς του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε., με προϋπολογισμό 421,600 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 10 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή