Παίρνουν θέσεις οι διεκδικητές της «Ελλάκτωρ»

Παίρνουν θέσεις οι διεκδικητές της «Ελλάκτωρ»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο είναι πλέον το σκηνικό για την κορύφωση ακόμη μιας μάχης των μετόχων για την ανάληψη της διοίκησης της «Ελλάκτωρ», ύστερα από εκείνη που είχε λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2018, με νικητές, τότε, τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Invesco, συμφερόντων των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, ήλθε σε συμφωνία με την Pemanoaro (κοινό «όχημα» των κ. Δημήτρη και Αν. Καλλιτσάντση). Βάσει των όρων αυτής, η Invesco διατηρεί το δικαίωμα αγοράς ποσοστού 18,33% των μετοχών της Pemanoaro μέχρι την 12η Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή μέχρι και λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη, για τις 7 Ιανουαρίου, έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Με τον τρόπο αυτό, οι διεκδικητές της «Ελλάκτωρ», οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει το 5% των μετοχών του ομίλου (επίσης από την Pemanoaro), θα μπορέσουν, εφόσον ασκήσουν το σχετικό τους δικαίωμα, να αποκτήσουν μέχρι και το 23,3% των μετοχών της «Ελλάκτωρ», με τους αδελφούς Καλλιτσάντση να διατηρούν ένα πρόσθετο 2,2%, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει δημόσια τη στάση τους ενόψει της γενικής συνέλευσης.

Ενα από τα βασικά ζητήματα, που προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο των κ. Καϋμενάκη-Μπάκου για την επόμενη μέρα στην «Ελλάκτωρ», με βάση το οποίο θα διεκδικήσουν και την ψήφο των υπολοίπων μετόχων. Για παράδειγμα, αν οι εφοπλιστές κατορθώσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των ψήφων των μετόχων, θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση Καλλιτσάντση, ή όχι; 

Εν τω μεταξύ, είναι πολύ πιθανό την πώληση των μετοχών της Pemanoaro να μην την υλοποίησαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, αλλά η Farallon, η οποία είχε ενεχυριάσει τις μετοχές το 2018, στο πλαίσιο δανεισμού 50 εκατ. ευρώ, που της είχε παράσχει. Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα θα πρέπει να έχουν, εν πολλοίς, απαντηθεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Από την άλλη, η Reggeborgh Invest έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή της είναι να αλλάξει το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών θα γίνουν γνωστά τα ονόματα που θα προτείνει το ολλανδικό επενδυτικό fund για να ηγηθούν της «Ελλάκτωρ». Παράλληλα, κάνει λόγο για την ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης της «Ακτωρ». Ωστόσο, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά, έως ότου η νέα διοίκηση, δικής της εμπιστοσύνης, να έχει προχωρήσει σε έναν βασικό έλεγχο των οικονομικών του ομίλου και να είναι σε θέση να εκτιμήσει τις ανάγκες. Η Reggeborgh μπορεί να αποκτήσει ποσοστό μέχρι 22,9% με βάση τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για μέχρι και 36%-37% του μετοχικού κεφαλαίου, υπολογίζοντας και χαρτοφυλάκια που φέρονται να τάσσονται με το μέρος της. 

Στο μεσοδιάστημα, η «Ακτωρ» συνεχίζει να αντιμετωπίζει ζητήματα. Πριν από λίγες ημέρες, με απόφασή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε αποκλεισμό της «Ακτωρ» από έργα που χρηματοδοτεί, μέχρι τις 14 Μαρτίου του 2022. Πρόκειται για υπόθεση που αφορά έργο βιολογικού καθαρισμού που ανέλαβε η εταιρεία το 2016, επί διοίκησης Δ. Κούτρα, στην Μπογκοτά της Κολομβίας, ως μέλος κοινοπραξίας με την Aqualia (θυγατρική της FCC) και την τοπική τεχνική εταιρεία Cass Constructores. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή