Η Moody’s τάσσεται υπέρ της ίδρυσης bad banks στην Ε.Ε.

Η Moody’s τάσσεται υπέρ της ίδρυσης bad banks στην Ε.Ε.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ίδρυσης εθνικών bad banks τάσσεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του, η υιοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των NPLs –το οποίο περιλαμβάνει τη στήριξη των κρατών στη δημιουργία «κακών τραπεζών» στους τέσσερις βασικούς του στόχους– θα είναι πιστωτικά θετική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση τόσο της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας της οποίας το τραπεζικό σύστημα ακολουθεί το σχέδιο αυτό όσο και των ίδιων των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της, το σχέδιο-πρόταση της Κομισιόν στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να πουλήσουν γρήγορα τα κόκκινα δάνεια, μέσω και της ενίσχυσης της δευτερογενούς αγοράς των NPLs, βοηθώντας στη στήριξη της χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και επιταχύνοντας την οικονομική ανάκαμψη. 

Ο οίκος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη να δημιουργήσουν bad banks, εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού (AMC), για να βοηθήσουν τις τράπεζες τους να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση των NPLs λόγω της πανδημίας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατα σχόλιά του στην «Κ» ο οίκος είχε χαρακτηρίσει πιστωτικά θετικά τα όποια πρόσθετα σχέδια που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μείωσης των NPEs ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης μιας bad bank, εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή τους βάση. 

Σε αυτό το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ, ειδικότερα, η Moody’s είχε σημειώσει πως η χρήση μέρους της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών (DTC) είναι μια εφικτή επιλογή, δεδομένων των σχετικά άνετων επίπεδων των δεικτών κεφαλαίου που έχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και του γεγονότος ότι τα DTCs αποτελούν χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επισημαίνει στην έκθεσή της η Moody’s, οι bad banks μπορούν να χάνουν χρήση κρατικού χρήματος χωρίς να παραβιάζουν την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών της Ε.Ε. (BRRD) ή τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ορισμένοι από τους οποίους άλλωστε περιλαμβάνουν διατάξεις για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως η πανδημία COVID-19.

Η κρατική στήριξη θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισφοράς κεφαλαίου ενός κράτους σε μια τράπεζα, όπως συνέβη και με τη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena το 2017. Η κάθε κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εγγυηθεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μεταφορές NPL σε AMC, ή να πραγματοποιήσει άμεση εισφορά κεφαλαίου στις AMC και να εγγυηθεί τη χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Κομισιόν, αναφέρει ο οίκος, οι τράπεζες που λαμβάνουν αυτήν την προσωρινή κρατική στήριξη δεν θα χαρακτηριστούν «υπό κατάρρευση», παρακάμπτοντας έτσι την ενεργοποίηση του πλαισίου εξυγίανσης και το bail-in, ενώ η στήριξη θα είναι διαθέσιμη μόνο για να βοηθήσει τις φερέγγυες τράπεζες να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα εν μέσω των διαταραχών από την πανδημία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή