Ξέπλυμα χρήματος με αγορές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Ξέπλυμα χρήματος με αγορές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φημισμένη για τις συχνά απρόσιτες τιμές της αγορά ακινήτων της Βρετανίας προσελκύει όλο και περισσότερο «βρώμικο» χρήμα, με τα πανάκριβα και πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου ιδιαίτερα να προσφέρονται για ξέπλυμα χρήματος.

Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg επικαλείται έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης που δόθηκε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα και καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να χρησιμοποιούνται οι αγορές ακινήτων της Βρετανίας για να συγκαλύψουν παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Εχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη έκθεση πριν από τρία χρόνια εκτιμούσε, αντιθέτως, πως ο κίνδυνος ήταν μέτριος. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην παρούσα έκθεση, «είναι πιθανόν πως διάφορα εγκληματικά στοιχεία προτιμούν τοποθεσίες με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας όπως είναι το Λονδίνο, το Εδιμβούργο ή ακόμη και οι πανεπιστημιουπόλεις». Διευκρινίζει μάλιστα πως ειδικότερα τα ακίνητα του Λονδίνου θεωρούνται εξαιρετικά επιθυμητά για ξένους παράγοντες, που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν είτε ως κατοικία τους είτε ως έδρα επιχείρησης.

Καταλύτης 

Οπως σε τόσα άλλα προβλήματα, άλλωστε, η πανδημία έχει λειτουργήσει και πάλι καταλυτικά, καθιστώντας τον τομέα των ακινήτων της Βρετανίας εξαιρετικά ευάλωτο στις εισροές χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες. Αιτία είναι η κάμψη που σημείωσε η ζήτηση εν τω μέσω της πανδημίας ιδίως για τις πολυτελείς επαύλεις, καθώς δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για υποχώρηση των συχνά δυσθεώρητων τιμών τους. 

Η έκθεση διαπιστώνει ειδικότερα ότι διάφορα εγκληματικά στοιχεία μπορούν να εκμεταλλευθούν τις χειμαζόμενες εξαιτίας της πανδημίας μεσιτικές εταιρείες, που είτε βρίσκονται σε απόγνωση είτε τελούν υπό πτώχευση, και να αγοράσουν, έτσι, πολυτελή ακίνητα σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδά τους. Σύμφωνα, πάντα, με τα πορίσματα της έκθεσης, σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων, καθώς οι συμφωνίες γίνονται πολύ ταχύτερα και πολύ ευκολότερα.

Οπως τονίζει η σχετική έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, η ανίχνευση των ένοχων αγορών βρετανικών ακινήτων είναι πολύ δύσκολη αφού οι συμφωνίες κλείνονται και οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται συχνά μέσω κοινοπραξιών ή επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως, για παράδειγμα, οι Νήσοι Κέιμαν. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, περίπου τα ¾ των αγορών ακινήτων που σχετίζονται με διαφθορά και εγκληματικές δραστηριότητες ανήκουν σε εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους.

Ιλιγγιώδη ποσά 

Η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση έχει εντοπίσει πάνω από 500 επιχειρήσεις εντός Βρετανίας που έχουν προχωρήσει σε αγορές με χρήματα ύποπτης προέλευσης και έχουν συνολική αξία 5 δισ. στερλινών, ή 6,6 δισ. δολαρίων. Οπως επισημαίνει, όμως, οι αγορές αυτές μάλλον δεν αποτελούν παρά μόνον μια μικρή μερίδα των ιλιγγιωδών ποσών «βρώμικου» χρήματος που κρύβονται επιμελώς σε ακριβά ακίνητα της Βρετανίας.

Τα δυσοίωνα αυτά στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα λίγο μετά τη νίκη που κατήγαγε η Βρετανία στη μάχη κατά του «βρώμικου» χρήματος: τον Οκτώβριο, η Εθνική Αρχή Καταπολέμησης του Εγκλήματος χρησιμοποίησε νόμο κατά του λεγόμενου ανεξήγητου πλούτου και εντόπισε κυοφορούμενη συμφωνία για την αγορά ακινήτων και τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων με χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα ήταν να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 10 εκατ. στερλινών, ποσού αντίστοιχου των 13 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή