Capital Economics: Γιατί δεν απειλεί τις αγορές η μετάλλαξη

Capital Economics: Γιατί δεν απειλεί τις αγορές η μετάλλαξη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακάλυψη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού μπορεί να προκάλεσε την πτώση των αγορών και την άνοδο του δολαρίου, όμως η Capital Economics δεν θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αλλάζει τις επενδυτικές προοπτικές.

«Ενώ οι βραχυπρόθεσμες απειλές ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί, επιμένουμε στην άποψή μας ότι οι αγορές ρίσκου θα κερδίσουν και άλλο έδαφος και το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί τον επόμενο χρόνο», αναφέρει η αναλύτρια του οίκου, Franziska Palmas.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, η χθεσινή αναταραχή στις αγορές θυμίζει όσα έγιναν σε προηγούμενα sell offs, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, όταν οι ανησυχίες για την εκ νέου εξάπλωση του ιού έπληξαν τη ζήτηση για τις αγορές ρίσκου. Εάν τα νέα σχετικά με τη μετάλλαξη συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε υπάρχει ο κίνδυνος τα διεθνή χρηματιστήρια και τα πιο ριψοκίνδυνα νομίσματα να δυσκολευτούν να κινηθούν ανοδικά, σημειώνει η ανάλυση. «Εξάλλου, έχουν ενισχυθεί πολύ από τα πρώτα θετικά νέα των δοκιμών των εμβολίων, στις αρχές Νοεμβρίου», θυμίζει η Capital Economics.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης επιβεβαιώνει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα σημαντικοί, παρά την πρόοδο στους εμβολιασμούς, σημειώνεται. Είναι πιθανό, εάν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται γρηγορότερα, να χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι πριν να είναι εφικτή η άρση των περιορισμών. Και παρότι αυτή η μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μία μελλοντική μπορεί να το κάνει, τονίζει η Capital Economics.

«Μετά από αυτά, η υπόθεση που κάνουμε είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και θα επιτρέψουν την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα μέσα στον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό δεν φαίνεται να έχει αποτιμηθεί πλήρως στις αγορές ακόμα», αναφέρει η Palmas. Και εξηγεί ότι η απόκλιση ανάμεσα στις αγορές που έχουν ωφεληθεί περισσότερο και σε εκείνες που υπήρξαν θύματα της πανδημίας, είναι ακόμα μεγάλη. Συνεπώς, η Capital Economics εξακολουθεί να περιμένει την ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο καθώς οι οικονομίες θα ανοίγουν εκ νέου, με τις αγορές ρίσκου να ενισχύονται και το δολάριο να υποχωρεί περαιτέρω μέσα στο 2021.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή