Επιστροφή στα κέρδη με ώθηση από κατασκευές και ενέργεια

Επιστροφή στα κέρδη με ώθηση από κατασκευές και ενέργεια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις αποτέλεσε το sell-off της Δευτέρας, το οποίο αποδείχθηκε εφήμερο, με τις αγορές να ανακάμπτουν χθες και το Χρηματιστήριο Αθηνών να καλύπτει περίπου σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους αυτής της μίνι αναταραχής, διατηρώντας έτσι την επαφή του με τις 800 μονάδες και, φυσικά, το ανοδικό μομέντουμ.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν άλλαξε τη θετική εικόνα των διεθνών μετοχών τελικά, με τις ισχυρές στηρίξεις και αντιστάσεις που έχουν χτίσει, μαζί τους και το Χ.Α., να βάζουν ένα σημαντικό σκαλοπάτι προς ένα καλό κλείσιμο αυτής της περίεργης χρηματιστηριακά χρονιάς, με μόλις πέντε συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι την «αυλαία».

Αν και ο τζίρος στην ελληνική αγορά κινήθηκε σε σαφώς χαμηλότερα και υποτονικά επίπεδα σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα, κάτι που δικαιολογείται και από την τρέχουσα περίοδο των εορτών οπότε οι συναλλαγές τείνουν να είναι περιορισμένες, η διάθεση… εξουδετέρωσης των πιέσεων που δείχνει ο Γενικός Δείκτης και η ανάκτηση της κυριαρχίας των αγοραστών μόνο καλό σημάδι αποτελούν για τη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 780,21 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας βρέθηκε στις 787,04 μονάδες (+2,26%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,2 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως σημειώνει η Merit Securities, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 762, 750 και 740 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 780 και 800 μονάδες. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,48%, στις 1.865,35 μονάδες, ενώ στο +1,45% και στις 1.071,65 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο η ΕΧΑΕ έκλεισε στο «κόκκινο» (-2,08%), ενώ τα ηνία της ανόδου είχαν ο κατασκευαστικός κλάδος και η ενέργεια με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,53%), Ελλάκτωρ (+2,99%), Βιοχάλκο (+2,94%), ΕΛΠΕ (+2,9%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+2,75%) και Μυτιληναίο (+2,55%) να ξεχωρίζουν.

Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε κατά 2,40% στις 491,83 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο +0,28%, την Alpha Bank στο +0,78%, την Eurobank να υπεραποδίδει στο +4,06% και την Εθνική να ακολουθεί στο +2,55%.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός προκάλεσε γενικευμένες αναταράξεις σε όλες τις αγορές του πλανήτη, στις μετοχές, στα νομίσματα και στα εμπορεύματα. Αυτές ήταν το αποτέλεσμα της πρόσκαιρης ανατροπής του κλίματος θετικών προσδοκιών για έλεγχο της υγειονομικής κρίσης με την έναρξη των εμβολιασμών και κατ’ επέκταση της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Οπως αποδείχθηκε, ωστόσο, οι αγορές εξέλαβαν τη μετάλλαξη του κορωνοϊού ως μια ενδεδειγμένη αφορμή για ρευστοποιήσεις προκειμένου να καταγραφούν τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, κινούμενα συγχρονισμένα πτωτικά αρχικά και ανοδικά στη συνέχεια.

Ετσι, το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των επανειλημμένων ανεπιτυχών προσπαθειών να υπερβεί τις 800 μονάδες και κινούμενο γύρω από αυτές, υποχώρησε χαμηλότερα με το πρώτο επίπεδο στήριξης των 760 μονάδων να κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των αγοραστών, οι οποίοι εύκολα απέκτησαν πάλι υπεροπλία έναντι των πωλητών.

Με τη θετική ψυχολογία να αποκαθίσταται, προσώρας τουλάχιστον, διαμορφώνεται ενισχυμένη πιθανότητα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης τις επόμενες ημέρες, όπως εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή