Εκταμιεύθηκαν τα 644,42 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑΝFAs

Εκταμιεύθηκαν τα 644,42 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑΝFAs

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας εκταμίευσε χθες τα 644,42 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους (SMPs και ΑΝFAs). Τη σχετική απόφαση είχε λάβει το Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου, μετά τη θετική 8η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της.

Οπως επεσήμανε ο ESM, με ανάρτηση στο Twitter, πρόκειται για την 4η εκταμίευση SMPs και ANFAs, μια πολιτική που αποτελεί μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, συνδεδεμένη με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής. Συνολικά, προβλέπονται 8 δόσεις, που θα εισπραχθούν έως το τέλος του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζονται οι θετικές αξιολογήσεις.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Eurogroup αφορούσε ελάφρυνση κατά 767 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσόν πέραν των SMPs και ANFAs είναι έμμεση ελάφρυνση, αφού αφορά μηδενισμό του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Οταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επισημάνει ότι πρόκειται για την 3η εκταμίευση, αφ’ ότου ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα κυβέρνηση. «Επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021», είχε σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται τώρα για την 9η αξιολόγηση που θα γίνει τον Ιανουάριο. Σε αυτήν, ένα από τα κύρια θέματα αναμένεται να είναι η εφαρμογή του πτωχευτικού. Η 9η αξιολόγηση πάντως δεν συνδέεται με εκταμίευση SMPs και ANFAs.

Αντίθετα, κρίσιμη θεωρείται η επόμενη, 10η αξιολόγηση, πιθανώς τον Απρίλιο, όχι μόνο γιατί συνδέεται με εκταμίευση SMPs και ANFAs, αλλά και γιατί συμπίπτει με την υποχρέωση υποβολής του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος της χώρας. Κάτι εξαιρετικά φιλόδοξο εν μέσω πανδημίας, όπως σημειώνουν στο υπουργείο. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η χώρα θα κληθεί να υποβάλει την οριστική της πρόταση για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμορφώνοντας μια ιδιαιτέρως φορτωμένη ανοιξιάτικη ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή