Πλεονασματικός το 2021 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Πλεονασματικός το 2021 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξομάλυνση οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, μετά τα μέτρα χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020, που δημοσιοποίησε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης).

Στο νέο δελτίο έχουν ενσωματωθεί οι προβλέψεις για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων εισροών που θα προκύψουν για τον ΕΛΑΠΕ βάσει των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση για το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 διαμορφώνεται σε -115,94 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει την αναστροφή της έντονα αυξητικής τάσης του ελλείμματος που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες ως αποτέλεσμα των παρενεργειών της κρίσης του κορωνοϊού. Ο ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, αναμένεται να καταστεί εκ νέου πλεονασματικός το 2021, όταν και το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 76,17 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δελτίο, στο τέλος του Οκτωβρίου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 326,61 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αποκλιμακωθεί αισθητά, κατ’ αρχάς χάρις στο πρόσθετο έσοδο 65,87 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, το οποίο συνυπολογίζεται τον Δεκέμβριο 2020, λόγω  μεταβολής του ποσοστού που κατευθύνεται  στον ΕΛΑΠΕ από 65% σε 78%, για το διάστημα 1/2020 έως και 12/2020. Επίσης, ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει να εισρεύσουν επιπλέον 95 εκατ. τον Δεκέμβριο από το ΕΤΜΕΑΡ, μετά τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2019. Επιπλέον έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον ΕΛΑΠΕ από το Ειδικό Τέλος Εκδοσης Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ.

Για το επόμενο έτος, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του 92 εκατ. από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, το οποίο ισούται με 0,03 ευρώ ανά λίτρο, όπως επίσης και 50 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό αυξομείωσης ανάμεσα σε ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. «Η δημοσιοποίηση του δελτίου του ΕΛΑΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που εμπεδώθηκε στην αγορά μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομικής υγείας του ειδικού λογαριασμού. Οι όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί, πρωτίστως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα μεγέθη και στις προβλέψεις για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, ανήκουν στο παρελθόν», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή