Brexit: «Υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα διαφωνίας»

Brexit: «Υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα διαφωνίας»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε εμπορική συμφωνία για το Brexit, καθώς παραμένουν άλυτα σοβαρά ζητήματα, δήλωσε Βρετανός υπουργός.

«Είμαι ακόμα αρκετά αισιόδοξος αλλά δεν έχω να σας δώσω νεότερα σήμερα το πρωί», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ στο Sky News εν μέσω εικασιών στο Λονδίνο ότι σήμερα, Τετάρτη, μπορεί να ανακοινωθεί μια συμφωνία.

«Υπάρχουν ακόμα τα ίδια σοβαρά ζητήματα διαφωνίας», δήλωσε ο ίδιος. «Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος. Δεν είναι μια συμφωνία που ο πρωθυπουργός νιώθει ότι μπορεί να την υπογράψει», συμπλήρωσε.

Οι εμπορικές συνομιλίες έχουν ξεπεράσει κάθε διορία που έχει έως τώρα οριστεί, αν και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι πρέπει είτε να καταλήξουν σε συμφωνία, είτε να προχωρήσει το «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία όταν λήξει η ανεπίσημη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ε.Ε. κάνει μια «τελική προσπάθεια» να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αν και υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές ως προς τα δικαιώματα αλιείας, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών, Μισέλ Μπαρνιέ.

Δέκα ημέρες προτού τερματιστεί η μεταβατική περίοδος και εξέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες, Τρίτη, ότι υπήρξε σύγκλιση στο επίμαχο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, γεγονός που επιτρέπει μια κάποια αισιοδοξία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στα βαριά φορτηγά που είχαν αποκλειστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να περάσουν τα σύνορα, αν οι οδηγοί τους διαθέτουν τεστ αρνητικό στον SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή