Σκληρές διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – βιομηχανιών για τις τιμές ρεύματος

Σκληρές διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – βιομηχανιών για τις τιμές ρεύματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίμηνη παράταση στις συμβάσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, έδωσε η ΔΕΗ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και στις οποίες δεν έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής σημεία σύγκλισης. 

Το κακό κλίμα που συνοδεύει τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών φαίνεται να πυροδοτήθηκε περαιτέρω μετά την αποστολή από τη ΔΕΗ των επίσημων προτάσεών της για την τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος στις νέες συμβάσεις. 

Οι προτάσεις που έφτασαν χθες στους βιομηχανικούς καταναλωτές υψηλής τάσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 20% έως 40%, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας. Επιπλέον, περιλαμβάνουν ρήτρες προσαυξήσεων της αγοράς εξισορρόπησης που έχει καταστεί πανάκριβη και έχει προκαλέσει την παρέμβαση της ΡΑΕ, κάτι που έχει προκαλέσει σοκ στην πλευρά της βιομηχανίας. 

Η ΔΕΗ ενημερώνει επίσης τους βιομηχανικούς πελάτες της με συνοδευτική επιστολή ότι, μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση νέας σύμβασης, παύει να υφίσταται το μεταξύ τους συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Η πλευρά της ΔΕΗ θεωρεί αυτονόητη την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση το κόστος εξισορρόπησης στα τιμολόγια, καθώς, όπως τονίζουν παράγοντες της επιχείρησης, ως προμηθεύτρια, πληρώνει η ίδια αυτό το κόστος. Κύκλοι της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν πρόκληση τη στάση της ΔΕΗ η οποία, όπως τονίζουν, με την ιδιότητα του παραγωγού, διαμορφώνει τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή αφορούν στην ουσία 11 συνολικά βιομηχανικές μονάδες πέντε μεγάλων επιχειρήσεων, και, συγκεκριμένα, έξι εργοστάσια της Βιοχάλκο, τρία εργοστάσια της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», τρία εργοστάσια των ΕΛΠΕ, το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ και το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον 
της Ελλάδος». 

Η συνολική κατανάλωση των 11 αυτών εργοστασίων ανέρχεται σε 5.300 GWh ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. Από τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΓΕΤ έχει φύγει από τη ΔΕΗ και έχει υπογράψει σύμβαση με την Protergia, ενώ η MEΛ, που τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του 99% των αναγκών της σε ρεύμα με την «Hρων» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), έχει επιστρέψει στη ΔΕΗ μετά την ενεργοποίηση από πλευράς της «Ηρων» ρήτρας που οδήγησε σε αύξηση την τιμή προμήθειας. Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η προβληματική ΛΑΡΚΟ με κατανάλωση ετησίως περίπου 1.000 GWh, η οποία χρωστάει στη ΔΕΗ περί τα 340 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση συνεχίζει να την ηλεκτροδοτεί υπό τον όρο της εξόφλησης των τρεχόντων λογαριασμών μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης.

Η πλευρά της βιομηχανίας, που έχει σηκώσει και μέσω του ΣΕΒ το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους, επικαλούμενη και τις επιπτώσεις της πανδημίας, υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια θα πρέπει αν δεν μειωθούν να παραμείνουν τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη της βιομηχανίας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους και φέρεται να προσδοκά σε κάποιας μορφής κυβερνητικής παρέμβασης για το θέμα. Η ΔΕΗ από την πλευρά της τάσσεται υπέρ της στήριξης της βιομηχανίας, δηλώνει ωστόσο κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να πουλήσει κάτω του κόστους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή