Ελληνική διοίκηση στον όμιλο Ελλάκτωρ προτείνουν οι Ολλανδοί

Ελληνική διοίκηση στον όμιλο Ελλάκτωρ προτείνουν οι Ολλανδοί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη που «παντρεύουν» εμπειρία τόσο από τον χρηματοπιστωτικό όσο και από τον τεχνικό κλάδο, αποκλειστικά Ελληνες, προτείνει για το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Ελλάκτωρ η Reggeborgh Invest. Επικεφαλής τίθεται ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, τον οποίο το ολλανδικό fund προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ο κ. Ξενόφος έχει εμπειρία σε διάφορες θέσεις του ομίλου Eurobank, μεταξύ των οποίων και διευθύνων σύμβουλος, όπως και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σήμερα, πλην του ΤΑΙΠΕΔ, διατηρεί και τη θέση του μέλους της επιτροπής εκκαθάρισης της εταιρείας PQH. Για τη θέση του προέδρου, χωρίς όμως εκτελεστικές αρμοδιότητες (ρόλο που σήμερα κατέχει ο Γ. Προβόπουλος), η Reggeborgh Invest προτείνει τον νομικό Γιώργο Μυλωνογιάννη, ιδρυτή της εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm). Σήμερα ο κ. Μυλωνογιάννης εργάζεται ως νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ρόλος συμβούλου με εκτελεστικές αρμοδιότητες προτείνεται για τον Δημήτριο Κονδύλη, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services, παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή της Sarl Sea Business. 

Το διοικητικό συμβούλιο που προτείνει το ολλανδικό fund συμπληρώνουν ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ο Κωνσταντίνος Τούμπουρος και η Αθηνά Χατζηπέτρου. Ο κ. Τούμπουρος εργάζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco Α.Ε., ενώ η κ. Χατζηπέτρου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της Reggeborgh Invest για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως και για το αν σχεδιάζονται διοικητικές αλλαγές σε άλλες εταιρείες του ομίλου, όπως για παράδειγμα στην «Ακτωρ», η οποία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» της «Ελλάκτωρ». Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, ακόμα κι αν δεν επιδιώξει άμεσες αλλαγές, ο νυν διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ» Αλ. Εξάρχου δύσκολα θα μπορέσει να τύχει της στήριξης των Ολλανδών επενδυτών, δεδομένου ότι αποτελεί επιλογή της προηγούμενης διοίκησης. 

Υπενθυμίζεται ότι εκ των βασικών θεμάτων της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 7ης Ιανουαρίου του 2021 είναι η αντικατάσταση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, όπως έχουν ζητήσει η Reggeborgh Invest και οι μέτοχοι Χ. Γιόκαρης και Χρ. Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου υπό την ηγεσία των αδελφών Καλλιτσάντση, οι μέτοχοι της εν λόγω συνέλευσης θα κληθούν ταυτόχρονα να αποφασίσουν και για την κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ (μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου) και την εν συνεχεία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την άντληση ποσού 50,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 40,8 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τη θυγατρική «Ακτωρ». Συγκεκριμένα, 20 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τις εναπομείνασες ζημίες από τα έργα φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα 20,8 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων στην ελληνική αγορά. Επιπλέον 9,6 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Είναι προφανές ότι εφόσον οι μέτοχοι ταχθούν κατά πλειοψηφία υπέρ της Reggeborgh Invest, τότε θα γίνει μόνο η αλλαγή της διοίκησης, καθώς η ολλανδική εταιρεία επιφυλάσσεται για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο ως προς το ύψος αυτής όσο και ως προς τη χρήση των κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου των τελευταίων δύο χρήσεων, αίτημα όμως που δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Παράλληλα, η ολλανδική εταιρεία καλείται να επικρατήσει και μιας ισχυρής «αντιπολίτευσης», καθώς σημαντική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο έχει λάβει και το δίδυμο των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποκαλύψει τις σκέψεις τους για την επόμενη ημέρα της «Ελλάκτωρ» και αν ενεργούν σε συνεργασία με τους αδελφούς Καλλιτσάντση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή