Οι πλούσιοι στις ΗΠΑ σπεύδουν να «κρύψουν» τα εισοδήματά τους

Οι πλούσιοι στις ΗΠΑ σπεύδουν να «κρύψουν» τα εισοδήματά τους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός φαίνεται να έχει σημάνει ανάμεσα στους πλούσιους Αμερικανούς, οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες, να επενδύσουν τα χρήματά τους ή να τα τοποθετήσουν κάπου ώστε να τα «γλιτώσουν» από την επιθετική φορολογία του Τζο Μπάιντεν. Οι σύμβουλοι διαχείρισης πλούτου δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς και στα αλλεπάλληλα αιτήματα που τους έχουν κατακλύσει από την Ημέρα των Ευχαριστιών και μετά. Πολλώ δε μάλλον, δεδομένου ότι όλοι ζητούν να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους άμεσα και ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ορισμένοι σύμβουλοι διαχείρισης αναφέρουν πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την περισσότερη δουλειά που είχαν ποτέ στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Τονίζουν ειδικότερα πως κατακλύζονται από αιτήματα πλούσιων πελατών, οι οποίοι σπεύδουν να προλάβουν όσο είναι εφικτό να μεταφέρουν κεφάλαιά τους «στους φορολογικούς παραδείσους νέας γενιάς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg. Σε ό,τι αφορά τους εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων, δηλώνουν ότι δέχονται μαζικά αιτήματα από πελάτες που τους ζητούν να αποτιμήσουν ακίνητα στα οποία θα μπορούσαν να επενδύσουν.

Αιτία όλων αυτών είναι η προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στους πλούσιους ειδικότερα με υψηλούς συντελεστές στις αποδόσεις κεφαλαίων. Γι’ αυτό και πολλοί πλούσιοι προσπαθούν να πουλήσουν εσπευσμένα επιχειρήσεις τους ή επενδύσεις μέσα στο 2020, ώστε να εξακολουθήσουν να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές. Ορισμένοι εκατομμυριούχοι ενδέχεται, άλλωστε, να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους πολιτειακούς ή τοπικούς φόρους μέσα στο νέο έτος, καθώς ορισμένες πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η εταιρεία Miller Samuel έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και ανήκει στην κατηγορία των εμπειρογνωμόνων που αξιολογούν ακίνητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Τζόναθαν Μίλερ, τα σχετικά αιτήματα έχουν τετραπλασιασθεί, και από τα τέλη Νοεμβρίου τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έχουν αναγκαστεί να διώχνουν πελάτες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διαχειριστούμε τα αιτήματα μέχρι το τέλος του έτους». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει «άκρως ασφυκτική» αυτήν την κατάσταση, που τους αναγκάζει να διώχνουν πελάτες.

Το παράδοξο σε αυτόν τον καταιγισμό αιτημάτων και τον σχεδόν πανικό που έχει καταλάβει τους πλούσιους Αμερικανούς είναι πως δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολο για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να προχωρήσει σε επιθετική φορολόγηση του πλούτου τους. Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι Ρεπουμπλικανοί τα πήγαν αρκετά καλύτερα από όσο αναμενόταν.

Αυτό σημαίνει πως θα είναι ισχυρή η θέση τους στο Κογκρέσο και ο νέος πρόεδρος θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς. Εν ολίγοις, δεν θα είναι εύκολο για τον Τζον Μπάιντεν να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του και να αντλήσει τρισεκατομμύρια δολάρια από τη φορολόγηση των πλουσίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σίγουρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κλείσει όσα «παραθυράκια» της αμερικανικής φορολογικής νομοθεσίας διευκολύνουν τη φοροαποφυγή όταν πρόκειται για ακίνητα ή για διαφόρων ειδών δωρεές. Οπως τονίζει ο Μπέργκερ, «είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ρυθμίσεις που θα δυσχεράνουν όλον αυτόν τον σχεδιασμό με τις αγορές ακινήτων».

Η σπουδή των πλουσίων ενόψει του τέλους του έτους και της ανάληψης της προεδρίας από τον Μπάιντεν, αλλά και η αγωνία τους να «κρύψουν» τα πλούτη τους, σχετίζεται με τα προνόμια που αναμένεται να χάσουν.

Η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ το 2017 διπλασίασε το ύψος του ποσού που μπορούν να κληροδοτούν οι πλούσιοι στους απογόνους τους χωρίς να καταβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς. Εφτασε, έτσι, στα 11,58 εκατ. δολάρια για μεμονωμένα άτομα και στα 23,15 εκατ. δολάρια για ζευγάρια. Οι σχετικές ρυθμίσεις ισχύουν, πάντως, έως το 2026. Γι’ αυτό και η Λίζα Φίδερνγκιλ, επικεφαλής της εταιρείας αξιοποίησης πλούτου και κληρονομιάς Abbot Downing, επισημαίνει «τους λέμε να χαλαρώσουν και να μην αγχώνονται τόσο».

Εκείνο, όμως, που φοβούνται περισσότερο όσοι πλούσιοι σπεύδουν να προλάβουν πριν από την αλλαγή του χρόνου είναι το ενδεχόμενο η φορολογική μεταρρύθμιση του Μπάιντεν, όποτε και αν ψηφιστεί, να έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή