Ομόλογα ή μετοχές; Πώς «παίζει» την Ελλάδα η Societe Generale

Ομόλογα ή μετοχές; Πώς «παίζει» την Ελλάδα η Societe Generale

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στη διεθνή τάση, που θέλει τις –ήδη ακριβές- μετοχές να προσφέρουν καλύτερη αξία από τα –ακόμα ακριβότερα- κρατικά ομόλογα φαίνεται ότι κινούνται οι ελληνικές αγορές. Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Societe Generale, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι φθηνότερα έναντι των ελληνικών μετοχών.

Όπως εξηγεί η Societe Generale, οι διεθνείς μετοχές είναι σήμερα πιο ακριβές από ό,τι ήταν στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, η άνοδος που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες τα περισσότερα χρηματιστήρια, μέσα σε ένα περιβάλλον ασθενέστερων εταιρικών κερδών, καταλήγει σε χαμηλότερο cost of equity, δηλαδή το δείκτη που μετρά τις μακροπρόθεσμες δυνητικές αποδόσεις των μετοχών. Με εξαίρεση κάποιες χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία, οι μελλοντικές δυνητικές αποδόσεις των μετοχών είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο τους, σημειώνει ο οίκος.

Πάντως, η SocGen τονίζει ότι παρότι οι μετοχές είναι ακριβές, τα κρατικά ομόλογα είναι ακόμα ακριβότερα. «Σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές, το επίπεδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δείχνει ότι εάν το οικονομικό περιβάλλον ομαλοποιηθεί, η συνολική απόδοση στο μέλλον θα είναι αρνητική», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουν τις τοποθετήσεις του προτεινόμενου χαρτοφυλακίου τους στις μετοχές από το 49% στο 62%. Μία απότομη αύξηση στις διακυμάνσεις των μετοχών θα είναι το πρώτο σήμα ότι οι επενδυτές πρέπει να γίνουν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα χρηματιστήρια, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι ελληνικές αγορές, πάντως, κινούνται κόντρα στη διεθνή τάση, με την Societe Generale να θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν φθηνότερα από τις ελληνικές μετοχές.

Ομόλογα ή μετοχές; Πώς «παίζει» την Ελλάδα η Societe Generale-1

Σύμφωνα με τους δείκτες που χρησιμοποίησε η Societe Generale για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, το risk premium των μετοχών στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα στο -2,5% και είναι χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο του 0,7%. 

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά κέρδη, αυτά αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 32% το 2020, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και να ανακάμψουν κατά 36% το 2021 και κατά 13% το 2022. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι και η JP Morgan έχει χαρακτηρίσει «εποικοδομητικές» τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων,  καθώς προβλέπει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 125 μονάδων βάσης στις 110 μονάδες βάσης το Μάρτιο του 2021, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 95 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο.

Τα θετικά σχόλια των οίκων για τα ελληνικά ομόλογα είναι σίγουρα βοηθητικά στα σχέδια της Αθήνας να αντλήσει 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2021, αν και ως γνωστόν, η ηχηρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων PEPP αποτελεί το βασικό λόγο για τον οποίο οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις των οίκων, αναμένεται να σημειώσουν και περαιτέρω πτώση.

Διαβάστε ακόμη στο moneyreview.gr:

Οι 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία στον αναπνευστήρα έως το καλοκαίρι

Αχτίδα φωτός από τις επιδόσεις της νέας επιχειρηματικότητας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή