Ευρωπαϊκές πηγές: Πλησιάζει η εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

Ευρωπαϊκές πηγές: Πλησιάζει η εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

55" χρόνος ανάγνωσης

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τη διαδικασία σύναψης μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τρεις διπλωματικές πηγές του μπλοκ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί σύντομα. 

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποφύγουν ένα ταραχώδες «διαζύγιο» όταν η Βρετανία βγει από την τροχιά της Ε.Ε., έντεκα μήνες αφότου εγκατέλειψε επισήμως το μπλοκ και εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία παρέμενε στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά. 

Ωστόσο, έχει υπάρξει μια σειρά από αντικρουόμενα σημάδια εκ μέρους των δύο πλευρών: Η Βρετανία ανέφερε σήμερα ότι δύο σημαντικά ζητήματα – της αλιείας και του ανταγωνισμού – δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και πως δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας.

Αντίθετα, διπλωμάτης της Ε.Ε. ανέφερε: «Φαίνεται πως η συμφωνία είναι θέμα χρόνου. Είναι πιθανό να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο».

Ο διπλωμάτης δήλωσε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις χώρες – μέλη στις Βρυξέλλες, έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να καταστεί δυνατή μια «προσωρινή εφαρμογή» ή μια γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT