Oxford Economics: Πώς θα γράψει το success story η Ελλάδα το 2021

Oxford Economics: Πώς θα γράψει το success story η Ελλάδα το 2021

Τέσσερις παράγοντες θα καθορίσουν την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύστερα από ένα ζοφερό 2020 η Ευρωζώνη θα βιώσει το 2021 την ισχυρότερη ανάκαμψη στην ιστορία της. Και πάλι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα πριν από το 2022, προειδοποιεί η Oxford Economics.

Για την Ελλάδα αναμένει υπεραπόδοση σε σχέση με τα περισσότερα κράτη- μέλη της νομισματικής ένωσης, αφού όπως εξηγεί οι χώρες που λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό δέχθηκαν φέτος το ισχυρότερο πλήγμα, θα είναι εκείνες που θα καρπωθούν τα μεγαλύτερα οφέλη από τον εμβολιασμό του πληθυσμού την επόμενη χρονιά. 

Τέσσερα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης χρονιάς για την οικονομία του ευρώ. 

1. Η ταχύτητα της ανάκαμψης θα διαφέρει από χώρα σε χώρα και θα εξαρτηθεί από την έκταση του αρχικού σοκ και το πόσο έγκαιρα και αποφασιστικά απάντησε σε αυτό η κυβέρνησή της. Το εμβόλιο θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο.

Τα θετικά νέα για τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο σημαίνουν σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics ότι οι οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, στις οποίες ο τουρισμός έχει μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ, θα ανακάμψουν ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων, αλλά και έναντι των άλλων κρατών- μελών. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή τους στη κανονικότητα θα διαδραματίσει και το εάν θα πετύχουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία με τα περιοριστικά μέτρα, που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και πιθανότατα θα διατηρηθούν και στις αρχές της επόμενης χρονιάς. 

Oxford Economics: Πώς θα γράψει το success story η Ελλάδα το 2021-1

Η απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης είναι επίσης ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την ανάπτυξη του 2021. Χώρες που στο παρελθόν δεν είχαν επιδείξει τις καλύτερες επιδόσεις θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα. Η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. 

Oxford Economics: Πώς θα γράψει το success story η Ελλάδα το 2021-2

2. Η δημοσιονομική πολική θα παραμείνει χαλαρή, δηλαδή υποστηρικτική και την επόμενη χρονιά. Δεν θα έχουμε εξίσου επεκτατική πολιτική με το 2020, αλλά σίγουρα οι δημόσιες δαπάνες θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η Ευρωζώνη έχει μάθει το μάθημά της σε αυτό το πεδίο, σχολιάζει η Oxford Economics. «Μία από τις ελάχιστες θετικές επιπτώσεις της κρίσης του νέου κορωνοϊού είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής έχουν μάθει από λάθη του παρελθόντος και είναι πλέον παραδεκτή από τους περισσότερους η ανάγκη να δρουν εγκαίρως και να κάνουν περισσότερα, παρά λιγότερα» σημειώνει στην έκθεσή της. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη, η οποία βίωσε τις επιπτώσεις της λιτότητας μετά τη δίδυμη κρίση του 2008-09 και του 2012 στην ανάπτυξή της» συμπληρώνει. Για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου η δημοσιονομική ευελιξία είναι απολύτως αναγκαία. 

Oxford Economics: Πώς θα γράψει το success story η Ελλάδα το 2021-3

3. H βιομηχανία θα συνεχίσει να είναι πιο ισχυρή από τις υπηρεσίες τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης. Η μεταποίηση έχει επηρεαστεί πολύ λιγότερο από την πανδημία, αφού δεν είναι ευάλωτη στα περιοριστικά μέτρα. Την επόμενη χρονιά μάλιστα θα ωφεληθεί και από την ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης. Η Ελλάδα θα πρέπει να ποντάρει σε εξαγωγές προϊόντων και στη στήριξη της βιομηχανίας, πέραν του τουρισμού. Πάντως σταδιακά όσο θα χαλαρώνουν τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού ο τομέας των υπηρεσιών θα διεκδικεί και πάλι το ρόλο του ως κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης. Το 2022 οι υπηρεσίες θα είναι πιθανότατα και πάλι ο «βασιλιάς». 

4. Στα μέσα του 2021 πιθανότατα θα έχουμε μία ταχεία αύξηση του πληθωρισμού, που σήμερα κινείται σε αρνητικό έδαφος ή κοντά στο μηδέν στις περισσότερες χώρες. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ταχύτητες της οικονομίας θα συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Η επιτάχυνση όμως δεν θα κρατήσει πολύ, σχολιάζουν οι αναλυτές της Oxford Economics. Ο υποτονικός πληθωρισμός είναι κάτι που θα απασχολεί την ΕΚΤ για μεγάλο διάστημα ακόμη, αναγκάζοντάς την να διατηρήσει σε ισχύ το έκτακτο πρόγραμμα PEPP. Mάλιστα υπολογίζεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως και το 2024. Τα στηρίγματα της ΕΚΤ είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα μας, αφού διατηρούν πολύ χαμηλό το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Η Αθήνα σχεδιάζει να αντλήσει 10 έως 12 δισ. ευρώ το 2021 από τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων. 

Oxford Economics: Πώς θα γράψει το success story η Ελλάδα το 2021-4

Διαβάστε ακόμη στο moneyreview.gr:

Επιδόσεις- ρεκόρ για τη νέα επιχειρηματικότητα

Η χώρα που έγινε πλουσιότερη εν μέσω πανδημίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή