Η βολική ολιγωρία των εποπτικών αρχών στο σκάνδαλο της Folli Follie

Η βολική ολιγωρία των εποπτικών αρχών στο σκάνδαλο της Folli Follie

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι επικοινωνίες μεταξύ των στελεχών της Folli Follie, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, στις 4 Μαΐου 2018, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του fund Quintessential Capital Management (QCM), να ελέγχονται, όμως «δένουν» με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. 

Εν προκειμένω η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό τον Χαράλαμπο Γκότση, είχε δεχτεί τότε επικρίσεις για την κωλυσιεργία που επιδείκνυε όσον αφορά την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής του ομίλου. Κι αυτό δεδομένου ότι η μετοχή της F.F. έπαψε να διαπραγματεύεται την Παρασκευή 25 Μαΐου, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. 

Η καθυστέρηση αυτή αποκτά, ενδεχομένως, νόημα εάν ληφθεί υπόψη η ενημέρωση στις 9 και 11 Μαΐου από τον διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. «Ο,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε. […] Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο – και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας (σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). […] Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, αύριο οπωσδήποτε να πάνε στην επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά τους ελέγχους», αναφέρεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των δύο ατόμων.

Ωστόσο, η φερόμενη στήριξη της Folli Follie από την τότε διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου της επιρροής του προέδρου και ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη, για περίπου ενάμιση χρόνο, έως πέρυσι τον Δεκέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του QCM.

Οπως προκύπτει από την ενδιάμεση διαχειριστική έκθεση της PwC, η ελεγχόμενη από τον Hal Hirsch εταιρεία Sovereign Capital Partners, που είχε συνάψει συμφωνία με την FFSA, εξασφάλισε προσφορά χρηματοδότησης της εταιρείας από την Petrus ΑG μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Petrus γνωριζόταν με την οικογένεια Κουτσολιούτσου –υπάρχουν επικοινωνίες μέχρι και δέκα χρόνια πριν–, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο του 2018 οι πρώην επικεφαλής της Folli Follie εξέταζαν την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του QCM, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος «έκανε πρόταση για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας στον H. Hirsch, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αγορά μετοχών της εταιρείας σε συγκεκριμένη τιμή μετά την έκδοση της έκθεσης της Alvarez & Marshal μέσω ιδιωτικής προσφοράς στους μετόχους και μετέπειτα προσφορά στους ομολογιούχους στην τάξη του 40%-50% της ονομαστικής τιμής».

Επίσης, εκτός από τη φερόμενη απόπειρα επιρροής στην έρευνα της A&M που περιγράφεται στην έκθεση, οι πρώην επικεφαλής της F.F. ενημερώνονταν για το περιεχόμενο των ελέγχων των Αρχών. Ενδεικτικά, βάσει της έκθεσης της PwC, τον Νοέμβριο του 2018, ο τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Ν. Γεωργιάδης φέρεται να απέστειλε στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο e-mail σχετικά με τη δέσμευση βρετανικού τραπεζικού λογαριασμού.

Ο Τζ. Κουτσολιούτσος, εξάλλου, παρέμενε στο Δ.Σ. της εταιρείας ως μη εκτελεστικό μέλος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019, ενώ από κοινού με τον πατέρα του, Δημήτρη, επιδίωξαν να εκχωρήσουν τα δικαιώματα των σημάτων της Folli Follie σε τρίτους. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Hal Hirsch είχε μεσολαβήσει για την υποβολή από την Petrus προσχεδίου προσφοράς ύψους 250 εκατ. δολαρίων, είτε για την αγορά των μετοχών του Δημ. Κουτσολιούτσου είτε για τα εμπορικά σήματα της Folli Follie. Την εν λόγω προσφορά υπέγραψε τον Ιούνιο του 2018 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος χωρίς να υπάρχει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή