Χρυσές δουλειές από την «οικονομία του εμβολίου»

Χρυσές δουλειές από την «οικονομία του εμβολίου»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση των εμβολίων και η τεράστια ανάγκη εμβολιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκομίσουν έσοδα οι μεγάλες εταιρείες  ταχυμεταφορών και διαχείρισης συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Γιερν Σνίμαν, διευθυντή ευρωπαϊκών εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης συστημάτων εφοδιασμού, Kuehne + Nagel’s, ο οποίος αρχικά θεωρούσε πως η φετινή χρονιά θα αφιερωνόταν στη διαχείριση των αναγκών των Ολυμπιακών του Τόκιο. Μετά ενέσκηψε η πανδημία. Η διοργάνωση μεταφέρθηκε το 2021 και τώρα πλέον με τα νέα δεδομένα η μονάδα που διοικεί συστήνει κέντρα εμβολιασμού σε αθλητικές και συνεδριακές εγκαταστάσεις στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο όλων με 18 εκατομμύρια κατοίκους.

Αλλαγή πλεύσης

H μεταστροφή στην δραστηριότητα του Γιερν Σνίμαν αποτυπώνει πως οι εταιρείες του κλάδου, στον οποίο εργάζεται, όπως η δική του Kuehne + Nagel, η γερμανική Deutsche Post DHL, η δανέζική DSV Panalpina  και η ισπανική Grupo Logista μεταμόρφωσαν την κρίση του κορωνοϊού σε ευκαιρία, αρπάζοντας μερίδιο από την «οικονομία του εμβολίου», ενώ ταυτοχρόνως διαχειρίζονται τη θεαματικά αυξημένη ζήτηση για τις παραδοσιακές τους υπηρεσίες διανομής. «Λόγω πανδημίας, τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από όσο είχαμε αρχικά σχεδιάσει και απέβη αυτή η αλλαγή προς όφελός μας», επισημαίνει ο Γιερν Σνίμαν, μιλώντας στο Ρόιτερς. Η εταιρεία του, πάντως, χωρίς να έχει δώσει  περαιτέρω οικονομικά στοιχεία, είναι γνωστό πως έχει συνάψει και άλλες συμφωνίες με κρατικές αρχές πέραν εκείνης με την τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Στο πλαίσιο αυτών των διακανονισμών, η Kuehne + Nagel θα διαχειριστεί μαζί με άλλες τη διάθεση εκατομμυρίων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου  της αμερικανικής Ρfizer και της γερμανικής BioNTech, το οποίο ενεκρίθη από τις ευρωπαϊκές αρχές τη Δευτέρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να συντονίσει τις παραδόσεις των σκευασμάτων σε αίθουσες γεμάτες με καταψύκτες, οι οποίοι μπορούν να διατηρήσουν το εμβόλιο σε επίπεδα θερμοκρασίας κάτω των 70 βαθμών Κελσίου σε 53 σημεία στο προαναφερθέν κρατίδιο. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένονται έως τη λήξη της χρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου, περί τα 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech, εκ των οποίων η Γερμανία θα παραλάβει εντός Ιανουαρίου έως και 4 εκατομμύρια – κι αυτό σημαίνει πως θα εμβολιάσει 2 εκατομμύρια πολίτες, εφόσον η θεραπεία απαιτεί διπλή δόση σκευάσματος. Τέλος, αντίστοιχες συμφωνίες έχει και η ανταγωνίστρια εταιρεία Deutsche Post DHL με τα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, ώστε να αποθηκεύσει και να διανείμει μέρος της πρώτης παρτίδας των 300 εκατομμυρίων δυνητικών δόσεων, που παρήγγειλε η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή