ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετατρέπουν γραφεία σε σπίτια οι Σουηδοί

Μετατρέπουν γραφεία σε σπίτια οι Σουηδοί

Οι τεράστιες αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, στρέφοντας τους ανθρώπους στις ψηφιακές αγορές και στην τηλεργασία, αποδείχθηκαν οδυνηρές για πολυάριθμες εταιρείες και καταστήματα. Ωστόσο, έδωσε τη δυνατότητα στο σουηδικό κράτος να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο δεν το είχε αγγίξει: την χρόνια έλλειψη στέγης. Δεδομένου ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι έχουν φυσική παρουσία σε γραφεία και καταστήματα, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η κυβέρνηση εξετάζει τη μετατροπή τους, ώστε να αντισταθμιστεί ένα έλλειμμα περίπου 140.000 κατοικιών.
Ανοικοδόμηση
Τα σχέδια αυτά δείχνουν πως οι χώρες ατενίζουν το μέλλον και την ανασυγκρότησή τους, σε συνθήκες μιας νέας πραγματικότητας εξαιτίας της πανδημίας, του τεράστιου κόστους σε ανθρώπινες ζωές και των αλλαγών συμπεριφοράς. Πάντως, για πολλά χρόνια η αχίλλειος πτέρνα της σουηδικής οικονομίας ήταν η αγορά στέγης, δεδομένου πως οι ισχύοντες κανονισμοί είναι και περίπλοκοι και οδηγούν σε υψηλό κόστος κατασκευής, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Η ελάφρυνση των ενυπόθηκων δανείων, ο μηδενικός φόρος ιδιοκτησίας και μια αυστηρά ρυθμιζόμενη αγορά ενοικίασης αφενός αύξησαν τις τιμές για τους αγοραστές σπιτιών, αφετέρου εκτίναξαν τα επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών. Εξ ου και η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί συχνά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σχετικά με την οικονομική σταθερότητα. Πάντως, η αύξηση του ρυθμού μετατροπών των ακινήτων από εμπορικά σε οικιστικά θα αποσυμπίεζε την αγορά και ίσως την κίνηση αυτή να μιμούνταν και άλλες χώρες με έλλειψη στέγης σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Κάτω Χωρών.

Το Εθνικό Συμβούλιο Στέγασης της Σουηδίας έχει επιφορτιστεί με την απλοποίηση των περίπλοκων οικοδομικών κανόνων για να βοηθήσει τα σχέδια μετατροπής ακινήτων και θα υποβάλει σχετική έκθεση στην κυβέρνηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021. «Η πανδημία σημαίνει ότι πολλές εταιρείες θα μονιμοποιήσουν την τηλεργασία, οπότε εμπορικά ακίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στέγαση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Περ Μπόλουντ. Ας σκεφθούμε το Meatpacking της Νέας Υόρκης, το οποίο από οικιστική περιοχή το 1800, έγινε βιομηχανική έναν αιώνα αργότερα και την τελευταία 20ετία μετασχηματίστηκε ξανά σε μια κομψή οικιστική και εμπορική ζώνη.

Περίπου το 1/5 των 5 εκατομμυρίων εργαζομένων της Σουηδίας είναι πιθανό να συνεχίσει την τηλεργασία και μετά τη λήξη της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ανάλυσης Συμπεριφοράς και των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Λουντ. «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν από την πανδημία, οπότε δεν είναι λογικό να νοικιάζουμε τόσο μεγάλους χώρους γραφείων, όσο είχαμε αρχικά προβλέψει», δήλωσε η Ελεν Στόγιε, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Γραφείου Στατιστικής της Σουηδίας, η οποία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για νέες εγκαταστάσεις της υπηρεσίας. Αυτή θα έχει 200 ​​γραφεία λιγότερα με συνολική έκταση 7.900 τ.μ. από τις 15.000 τ.μ. σήμερα. Συν τοις άλλοις, πολλά φυσικά καταστήματα κλείνουν.

Με τη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα να περιστέλλεται, η εταιρεία ακινήτων Wallenstam με χαρτοφυλάκιο  περίπου 56 δισ. κορωνών (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Σουηδία, εξετάζει άλλες επιλογές. Ο διευθύνων σύμβουλός της Χανς Βάλενσταμ επισημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύς ανεκμετάλλευτος χώρος καταστημάτων στα κέντρα του Γκέτεμποργκ και της Στοκχόλμης. Η εταιρεία του προσπαθεί να μετατρέψει 10-20 ακίνητα, κυρίως καταστήματα δεύτερου ορόφου, σε γραφεία ή σπίτια.  «Η μεγαλύτερη συμβολή στην επίλυση του προβλήματος στέγασης θα είναι οι νέες κατασκευές», δήλωσε, τέλος, ο Κρίστοφερ Γιάρκεμπορν, περιφερειακός επικεφαλής του τμήματος νέων κατοικιών στην κατασκευαστική Skanska, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μετατροπή της πρώην έδρας της Ericsson στην περιοχή Nάκα της Στοκχόλμης σε 286 διαμερίσματα.