ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα βήματα του 5G – Το κρας τεστ της «Κ»

Τα πρώτα  βήματα του 5G – Το κρας τεστ της «Κ»

Οσοι διαθέτουν συσκευές κινητής συμβατές με δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) και βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αστικά κέντρα όπου έχουν τοποθετηθεί τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα, θα έχουν, ήδη, παρατηρήσει σημαντική αύξηση της ταχύτητας, όπως και μείωση του χρόνου απόκρισης (πόσο γρήγορα φθάνει η πληροφορία από τον αποστολέα στον παραλήπτη) του Ιντερνετ που λαμβάνουν μέσω των δεδομένων (data) τους. 

Υστερα από μόλις δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση φάσματος 5G, οι δύο από τους τρεις παρόχους, η Cosmote και η Wind, έχουν ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G και ανάλογα θα πράξει η Vodafone από την 1η Ιανουαρίου. 

Και με το τυπικό σκέλος της διαδικασίας, την υπογραφή των συμβάσεων, δεκαπενταετούς διάρκειας, παραχώρησης φάσματος στις τρεις εταιρείες να αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν εκπνεύσει το 2020, οι πάροχοι έχουν ως κορυφαία προτεραιότητα την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου 5G. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε σχέση με το δίκτυο 4G, σημαντική αύξηση της ταχύτητας αναμένεται να υπάρξει, σταδιακά, από την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν ορισμένα από τα κεραιοσυστήματα των παρόχων, που θα χρησιμοποιούν, σε πρώτη φάση, συχνότητες 3,5 GHz. Σημειώνεται ότι το φάσμα που χορήγησε η ΕΕΤΤ αφορά τις συχνότητες στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz.

Τα πρώτα  βήματα του 5G – Το κρας τεστ της «Κ»-1
Η δοκιμή του 5G, που πραγματοποίησε η «Κ» με ένα πιστοποιημένο κινητό 5G iPhone 12 mini και κάρτα Sim της Cosmote, φανερώνει ταχύτητες από 250 Mbps στα προάστια της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, και άνω των 600 Mbps σε περιοχές του κέντρου, όπως τα Ιλίσια.

Με τα δεδομένα αυτά, η δοκιμή του 5G που πραγματοποίησε η «Κ», με ένα πιστοποιημένο κινητό 5G iPhone 12 mini και κάρτα Sim της Cosmote, φανερώνει ταχύτητες από 250 Mbps στα προάστια της Αθήνας, όπως στο Μαρούσι, και άνω των 600 Mbps σε περιοχές του κέντρου, όπως τα Ιλίσια. Οσο προχωράει η ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς, εκτιμάται ότι οι ταχύτητες θα αυξάνονται, ξεπερνώντας το 1 Gbps, επιτρέποντας τη λήψη (download), για παράδειγμα, μιας ταινίας σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. 

Πώς όμως διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης του 5G στην Ελλάδα; Η Cosmote προσφέρει υπηρεσίες 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη. Προϋπόθεση βέβαια είναι οι χρήστες να διαθέτουν κάρτα SIM Cosmote και κάποια από τις πιστοποιημένες με το δίκτυο πέμπτης γενιάς της εταιρείας συσκευές κινητής. Η λίστα, που βαίνει αυξανόμενη, περιλαμβάνει τις συσκευές Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10, Samsung Galaxy S20 Ultra.

H Wind προσφέρει υπηρεσίες 5G σε Αθήνα (πλατεία Συντάγματος, Πειραιάς, Μικρολίμανο, Moσχάτο, Δραπετσώνα, μαρίνα Φλοίσβου, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εμπορικό κέντρο Γλυφάδας, πλαζ Βουλιαγμένης, Smart Park, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο) και Θεσσαλονίκη (πλατεία Δικαστηρίων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΔΕΘ-Βελλίδειο). H λίστα των πιστοποιημένων συσκευών της εταιρείας περιλαμβάνει τις συσκευές Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T Lite, Huawei P40 DS και Huawei P40 Pro DS. Σύντομα αναμένεται να προστεθούν νέες συσκευές, όπως τα Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max και το Samsung Galaxy S20 Ultra.

Η Vodafone αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G (Vodafone Giga Network 5G) στις αρχές του 2021, οπότε θα γίνουν γνωστές οι περιοχές που θα καλύπτονται από το δίκτυό της, όπως και ποιες συσκευές είναι συμβατές.