Wall Street: Αισιόδοξη για το 2021

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε άνοδο έκλεισε την τελευταία, πλήρους διάρκειας, συνεδρίαση του χρόνου η Wall Street, με το Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό και με τους επενδυτές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της οικονομίας το 2021, έχοντας ως οδηγό τα εμβόλια και την αναμονή νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. 

Παρά την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί ξανά στο Κογκρέσο, αυτή την φορά από την ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος αρνήθηκε να εγκρίνει την αύξηση των επιδομάτων από τα 600 στα 2000 δολάρια, οι επενδυτές θεωρούν ότι ακόμη και αυτό είναι καλύτερο από το τίποτε. Βεβαίως, υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα που απορρέι από τις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου, οι οποίες και θα αποφανθούν εάν τελικά οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. 

Ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,24%, ο S&P 500 με 0,13%, ενώ ο Nasdaq με 0,15%. 

Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν εμφανής η στροφή των επενδυτών προς τις «κυκλικές» μετοχές, που παραδοσιακά είναι οι πρώτες που ευνοούνται από μία ανάκαμψη της οικονομίας, με τομείς όπως τράπεζες, ενέργεια και πρώτες ύλες να έχουν τον «πρώτο λόγο». Αντίθετα, οι μετοχές τεχνολογίας, τα «αγαπημένα παιδιά» του 2020, έχασαν μέρος της λάμψης τους, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς τις «κυκλικές» μετοχές. Ενέργεια και πρώτες ύλες κατέγραψαν στη σημερινή συνεδρίαση την καλύτερη επίδοση μεταξύ των κλάδων του S&P 500. 

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε εφέτος άνοδο 16%, έχοντας ανακάμψει περισσότερο από 66% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο δείκτη της Wall Street που γύρισε εφέτος σε θετικό έδαφος, παρουσίασε την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 2009, χάρη στα εντυπωσιακά κέρδη των λεγόμενων FAANG – Facebook, Apple, Alphabet και Netflix – άνω του 60%. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος ενέργειας που παρουσίασε εφέτος την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 11 βιομηχανικών κλάδων του S&P 500 με πτώση 37%.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή