Στην Generali περνά η AXA στην Ελλάδα – Συνεργασία με Alpha

Στην Generali περνά η AXA στην Ελλάδα – Συνεργασία με Alpha

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τη μεταβίβαση της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα στη Generali κατέληξε ο γαλλικός όμιλος AXA. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ΑΧΑ θα πουλήσει τις εργασίες των τομέων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα (ΑΧΑ Ασφαλιστική A.E.) έναντι ενός συνολικού καθαρού τιμήματος 165 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο P/E έτους 2019 12,2×1.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η συναλλαγή αποτελεί συνέχιση της πολιτικής απλοποίησης της ΑΧΑ, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου και η ολοκλήρωσή της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των εγκρίσεων των Εποπτικών Αρχών, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2021.

Η συμφωνία συνεργασίας με την Alpha Bank 

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank εισέρχεται σε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Assicurazioni Generali (Generali), για τη διάθεση μέσω του Δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας είναι 20 έτη και εδράζεται σε μία στρατηγική ανάπτυξης, με έμφαση τα ψηφιακά μέσα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας «η νέα συνεργασία αξιοποιεί την εξαγορά του ελληνικού βραχίονα δραστηριοτήτων της ΑΧΑ από την Generali, μία σημαντική επένδυση από έναν διεθνή ασφαλιστικό όμιλο στην Ελλάδα».

Το νέο συμβόλαιο αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ στην περίοδο, με άνω του 85% αυτών να διοδεύεται στην Alpha Bank.  Η εκτιμώμενη παρούσα αξία της συνεργασίας είναι άνω των 300 εκατ. για την Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της περιόδου θα υπάρξει τριπλασιασμός των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, που θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση των προμηθειών που θα εισπράττει η Τράπεζα.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία αξίας μέσω συνδυασμού σταθερής αμοιβής, προμηθειών, υπερτιμήματος για επίτευξη πωλήσεων και συνεισφοράς σε κονδύλια προώθησης της συνεργασίας.

Έμφαση θα δοθεί στην καινοτομία στα προϊόντα, digital κανάλια και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη καθώς και στην αύξηση της αυτοματοποίησης μεταξύ των δικτύων παραγωγής και προώθησης προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των σημείων πώλησης.

Ο Πάνος Δημητρίου, CEO της Generali Hellas δήλωσε: «Η συμφωνία εξαγοράς συμπίπτει χρονικά με μία εξαιρετική περίοδο δυναμικής ανάπτυξης της Generali στην ελληνική αγορά και παγκοσμίως. Η σύναψη συνεργιών και η δημιουργία ενός επιχειρηματικού και ασφαλιστικού οικοσυστήματος αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της  λειτουργίας μας. Η απόκτηση μίας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις μας και τις επιχειρηματικές μας επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα, δίνουν ώθηση στο όραμά μας. Έχουμε πίστη στο μέλλον της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας. Συνεχίζουμε να προχωράμε με οδηγό το στρατηγικό μας πλάνο και αξιοποιούμε τη νέα αυτή ευκαιρία για να παρέχουμε προστιθέμενη αξία στους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους μας».

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ε. Ψάλτης δήλωσε: «Η νέα συμφωνία με την Generali επιβεβαιώνει την προσήλωση της Alpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η σύναψη και η σφυρηλάτηση στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Bank, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Καλωσορίζουμε την Generali και προσβλέπουμε σε μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Όμιλο AXA για την μέχρι σήμερα εξαιρετική μας συνεργασία, που στηρίχθηκε στις αξίες της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού, και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επίτευξη των νέων στρατηγικών του στόχων».

Ο Jaime Anchústegui Melgarejo, CEO International της Generali δήλωσε: «Η συναλλαγή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το τριετές στρατηγικό πλάνο “Generali 2021” του Ομίλου, για ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης στην Ευρώπη. Με την εξαγορά της AXA Ελλάδος και την αποκλειστική μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank, η Generali ενισχύει αποφασιστικά τη θέση της στην τοπική αγορά, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο στον τομέα των γενικών ασφαλίσεων και τον τρίτο στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα. Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να βελτιστοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στη χώρα, επιτρέποντας μια πολυκαναλική, δυναμική λειτουργία και εξασφαλίζοντας, σημαντικές οικονομίες κλίμακας για μια συνολικά πιο αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία».

Η PWC ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Μωράτης – Πάσσας ως νομικός σύμβουλος της Alpha Bank για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η AXA Ασφαλιστική ανήκει από το 2007 στο γαλλικό όμιλο, ο οποίος την είχε εξαγοράσει από την Alpha Bank, έναντι υψηλού τιμήματος που είχε διαμορφωθεί με βάση τις πληροφορίες εκείνης της περιόδου στα 250 εκατ. ευρώ. Κατατάσσεται στην 7η θέση στον τομέα των Γενικών Ασφαλίσεων2 και την 8η θέση στον τομέα των ασφαλίσεων Ζωής το 2019. Η Εταιρεία προσφέρει μία ευρεία γκάμα προϊόντων σε περισσότερους από 600.000 ασφαλισμένους (ιδιώτες και επιχειρήσεις). Το ανθρώπινο δυναμικό της συμπεριλαμβάνει 249 εργαζομένους και η διανομή των προϊόντων της γίνεται μέσω ενός πολυκαναλικού μοντέλου, το οποίο συγκαταλέγει μια αποκλειστική μακροχρόνια συνεργασία bancassurance με την Alpha Bank, αποκλειστικούς συνεργάτες, Πράκτορες και Μεσίτες και απευθείας διανομή.

Τα συνολικά έσοδα και τα καθαρά λειτουργικά κέρδη των δραστηριοτήτων της AXA στην Ελλάδα, που καταγράφηκαν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για το 2019, ήταν 168 εκατομμύρια ευρώ και 15 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Η Generali που αποτελεί από τις παλαιότερες εταιρείες που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά κατέγραψε το 2019 παραγωγή μικτών ασφαλίστρων 218 εκατ. ευρώ περίπου και κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ. 

Η πρόθεση του γαλλικού ομίλου AXA να αποεπενδύσει από συγκεκριμένες  δραστηριότητες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που υπαγορεύεται από την απόφαση της διοίκησης να επικεντρωθεί στις γενικές ασφαλίσεις με έμφαση στις εμπορικές ασφαλίσεις, την ασφάλιση ακινήτων και αυτοκινήτων. Όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Buberl στόχος του ομίλου είναι να επικεντρωθεί στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας και στην ασφάλιση υγείας,  και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου, το σχέδιο αυτό «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». Είχε προηγηθεί το Σεπτέμβριο του 2018 η ολοκλήρωση της εξαγοράς έναντι τιμήματος 15 δισ. δολαρίων του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού ομίλου XL Group, με ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. 

Πηγή: MoneyReview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή