Νέα προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών

Νέα προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών

Μιλάει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος για τις ρυθμίσεις δανείων

8' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετοιμη να εφαρμόσει νέα προγράμματα, τύπου step up, στα οποία η δόση θα αυξάνεται σταδιακά, διευκολύνοντας τους δανειολήπτες», είναι η Intrum Hellas, όπως διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Γεωργακόπουλος. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους δανειολήπτες που το χρειάζονται να επανέλθουν, σε βάθος χρόνου, σε πλήρη εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά και να μην καταστεί κόκκινο κανένα δάνειο από όσα έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση ή έχουν ενταχθεί σε μορατόριουμ προγράμματα.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης στη χώρα μας υπογραμμίζει ότι οι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών θα ενταθούν την επόμενη χρονιά, σημειώνει ωστόσο τη σημασία που έχουν για την αποκατάσταση των ανακτήσεων, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που θέτει ο «Ηρακλής» για τις τιτλοποιήσεις, η επανεκκίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και η παροχή της δυνατότητας από το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτηθούν διακανονισμοί δανείων.

– H Intrum διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων για λογαριασμό της Tράπεζας Πειραιώς, αλλά και για λογαριασμό funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στη χώρα μας. Τι μέτρα εφαρμόσατε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί η πανδημία;
– Κύριος στρατηγικός στόχος του ομίλου Intrum είναι να δείχνουμε τον δρόμο προς μία υγιή οικονομία. Και για να τον πετύχουμε απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η διαφάνεια και οι βιώσιμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή της πανδημίας κινηθήκαμε αποφασιστικά και γρήγορα, και πάντοτε με πελατοκεντρική λογική, για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και τους δανειολήπτες. Σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς εφαρμόσαμε εκτεταμένο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουμε ιδιώτες και επιχειρήσεις που πλήττονται, και μάλιστα δράσαμε και δρούμε ευρύτερα από οποιαδήποτε περίμετρο τέθηκε για την πολιτεία, επιδιώκοντας να βοηθήσουμε όσους επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα.

Στην κατεύθυνση αυτή εξετάσαμε το σύνολο των χαρτοφυλακίων μας και παρείχαμε διευκολύνσεις στους δανειολήπτες, που περιλαμβάνουν αναστολές και την ένταξή τους στα προγράμματα στήριξης, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του ΤΕΠΙΧ, αλλά και ρυθμίσεις σε όσους δεν ήταν επιλέξιμοι, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Συνεχίζουμε τις στοχευμένες πρωτοβουλίες, για παράδειγμα στις αμιγώς τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

– Σε τι ύψος ανήλθαν τα μορατόριουμ που εφάρμοσε η Intrum; Εκτιμάτε ότι υπάρχει ανάγκη για ένταξη οφειλετών σε νέες αναστολές; Τι μέτρα θα εφαρμόσετε μετά το τέλος των αναστολών;
– Κινηθήκαμε σε μεγάλη κλίμακα και με μεγάλη ταχύτητα και έχουμε υλοποιήσει μέτρα αναστολής πληρωμών ύψους 2,5 δισ. ευρώ για περίπου 35.000 πληττόμενους ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και για 600 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό αναστολής 1,1 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, σημειώνω ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα» υποστηρίζουμε τη συμμετοχή περίπου 12.000 δανειοληπτών, με οφειλές της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ για έναν μεγάλο αριθμό εξ αυτών βρισκόμαστε σε διαδικασία ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεών τους ως προϋπόθεση για να μπουν στο πρόγραμμα. Βέβαια, τα μορατόριουμ που εφάρμοσε η Intrum Hellas επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό το συνολικό ύψος των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Είμαστε φυσικά έτοιμοι με νέα προγράμματα, τύπου step up, στα οποία η δόση αυξάνεται σταδιακά, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους δανειολήπτες που το χρειάζονται να επανέλθουν, σε βάθος χρόνου, σε πλήρη εξυπηρέτηση των δανείων τους, διευκολύνοντάς τους κατά το μεσοδιάστημα. Δεν έχουμε σταματήσει να επικοινωνούμε με τους οφειλέτες, για να εξακριβώσουμε ποιοι από αυτούς χρειάζονται βοήθεια και τι είδους.

Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα πάρουμε όποια πρωτοβουλία χρειάζεται ώστε να μην καταστεί μη εξυπηρετούμενο κανένα δάνειο από όσα έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση ή έχουν ενταχθεί σε προγράμματα. Είναι προφανές ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται χρόνος για την επιστροφή σε κανονικότητα από οικονομικής πλευράς, γι’ αυτό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τον απαραίτητο χρόνο στους δανειολήπτες των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειριζόμαστε.

– Οι εκτιμήσεις για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η τρέχουσα κρίση κάνουν λόγο για 7-10 δισ. ευρώ. Ποια είναι η εκτίμηση της Intrum;
– Πρωτίστως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε μη φθάσουμε σε τέτοιο ύψος νέων κόκκινων δανείων στην ελληνική οικονομία, γιατί αυτό το επίπεδο θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.

Η άποψή μου ήταν, από την αρχή της κρίσης, ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια το ύψος των νέων NPLs που θα προκαλέσει η πανδημία. Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η θέση αυτή από τις αποκλίσεις που υπάρχουν στις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αλλά και από το γεγονός ότι ενώ στην έναρξη της πανδημίας οι προβλέψεις ήταν πιο δυσοίωνες, τώρα έχουν βελτιωθεί. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθούν πολύ κάτω από τα μεγέθη που αναφέρετε.

Οι πρωτοφανείς, συντονισμένες και αποφασιστικές παρεμβάσεις του επίσημου τομέα (EKT, E.E., κυβέρνηση και εποπτικές αρχές), οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται σε πολύ μεγάλη έκταση και η γοργή ανταπόκριση τραπεζών και διαχειριστών μπορούν να περιορίσουν το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας. Ηδη διαπιστώνουμε ότι η επέκταση των προγραμμάτων αναστολής λειτουργεί αποτελεσματικά.

Διαφαίνεται επίσης ότι τα μέτρα θα επεκταθούν σε μεγάλη κλίμακα και θα ενταθούν περαιτέρω και το 2021. Ενδεικτικά, θα αναφέρω την πρόσφατη παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα ομαλής μετάβασης στην κανονικότητα από την άνοιξη και μετά.

– Κατά πόσον το ξέσπασμα της κρίσης και η επίπτωση που θα έχει στις ανακτήσεις δανείων θα επηρεάσει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή». Πόσο πιθανό θεωρείτε να ενεργοποιηθεί το σκέλος που αφορά στην κρατική εγγύηση;
– Ανέφερα και προηγουμένως ότι η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από όλους, σε πανευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας είναι πολύ σημαντική.

Οφείλουμε, όμως, να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ένα κρίσιμο θέμα είναι να επανεκκινήσει, με παράλληλη προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ανασταλεί στο σύνολό της. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είναι η διανομή πινάκων κατάταξης, η έκδοση διαταγών πληρωμής και η επιβολή κατάσχεσης, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά η διαδικασία το 2021 και να μην τεθούν σε κίνδυνο οι τιτλοποιήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμη. Οι διακανονισμοί με τους οφειλέτες είναι το πιο βασικό μέρος των σχεδιασμών που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης. Είναι το λεγόμενο Discounted Payoff που ισχύει σε άλλες αγορές, όπως στην Κύπρο. Εάν το τραπεζικό σύστημα κάνει ένα βήμα μπροστά και γυρίσει σελίδα, χρηματοδοτώντας τους διακανονισμούς θα ενισχυθούν οι ανακτήσεις.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθούν λύσεις για οφειλέτες και να προστατευθούν οι τιτλοποιήσεις με εγγυήσεις του Δημοσίου.

– Πώς πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ύφεση;
– Ο νέος νόμος (ν. 4738/2020) είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που εφόσον σταθμίζει τα συμφέροντα των πιστωτών, των οφειλετών και της οικονομίας θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός σε περιβάλλον ύφεσης με προϋπόθεση πάντα την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Την ίδια στιγμή, έχει αναπτυξιακή λογική: θα επιτρέψει στις τράπεζες να απαλλαγούν πιο αποτελεσματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα απελευθερώσει πόρους από επιχειρήσεις «ζόμπι», θα προσελκύσει επενδυτές, δημιουργώντας ευκαιρίες για επιχειρήσεις και κλάδους και θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ώστε να μπουν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία.

Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι του και ευελπιστώ ότι εάν εφαρμοστεί ορθά και σύντομα, θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας.

Προσέλκυση κεφαλαίων υπό προϋποθέσεις 

Νέα προγράμματα διευκόλυνσης δανειοληπτών-1
Οι δυνατότητες της αγοράς ακινήτων είναι μεγάλες, όμως μεγάλο ποσοστό κτιρίων απαιτεί ωρίμανση από τεχνικής και νομικής απόψεως.

– Η κυβέρνηση δρομολογεί τη σύσταση του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων;
– Ο Φορέας Επαναμίσθωσης είναι μία από τις καινοτομίες του νέου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση θετικά. Κατ’ αρχάς θα αποτρέψει ένα κύμα ακινήτων μικρής αξίας που θα έπεφταν στην αγορά σε περίπτωση ρευστοποιήσεων και παράλληλα παρέχει προστασία σε ευάλωτους δανειολήπτες. Η διαχείριση του όγκου των ακινήτων που θα αναλάβει προϋποθέτει υποδομές, σύγχρονους μηχανισμούς και τεχνογνωσία που οι εταιρείες διαχείρισης, όπως η δική μας Intrum Hellas REO Solutions, φέρνουν στην αγορά. Εκτιμώ ότι επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Φορέα θα υπάρξει υπό τρεις προϋποθέσεις: εάν έχει απλούς και ξεκάθαρους όρους λειτουργίας, εάν συμμετέχουν αξιόπιστες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και εάν οι επιδοτήσεις ενοικίων που θα δίνονται από το Δημόσιο θα είναι επαρκείς σε ύψος και σε ταχύτητα πληρωμής, ώστε να καλύπτουν το επιχειρηματικό ρίσκο του επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν κατά πόσον το Δημόσιο καλύπτει στα δάνεια που έχει εγγυηθεί τις καταβολές για το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Διαθέτουμε εμπειρία στην επαγγελματική διαχείριση ακινήτων 

– Η Intrum έκλεισε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο δραστηριότητας από τη στιγμή κατά την οποία ολοκληρώθηκε το carve out της Τράπεζας Πειραιώς. Ποια είναι τα αποτελέσματα από τη δραστηριότητά σας κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας;
– Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά για την Τράπεζα Πειραιώς, για την Intrum ως επενδυτή και για τους εργαζομένους στην Intrum Hellas.

Η τεχνογνωσία του Ομίλου Intrum ενίσχυσε σημαντικά τις δυνατότητές μας, όπως αποτυπώνεται τόσο στις επιδόσεις που η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποιεί αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια δανείων που διαχειριζόμαστε για λογαριασμό της όσο και στα δικά μας οικονομικά αποτελέσματα.

Οπως προανέφερα, στηρίξαμε τους δανειολήπτες και την οικονομία ειδικά στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και πετύχαμε την επέκτασή μας σε νέες δραστηριότητες, όπως είναι η διαχείριση ακινήτων με την ίδρυση της Intrum Hellas REO Solutions, αντιλαμβανόμενοι εγκαίρως τις σημαντικές προοπτικές στην ελληνική αγορά διαχείρισης ακινήτων και φιλοδοξώντας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες και υψηλών προδιαγραφών λύσεις ως «one-stop-shop».

Επεκταθήκαμε επίσης και στη διαχείριση απαιτήσεων για οργανισμούς και εταιρείες πέραν των τραπεζικών ιδρυμάτων, αναλαμβάνοντας τις δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου Forthnet, συνολικού ύψους 281 εκατ. ευρώ μετά συμφωνία με την εταιρεία United Group (NewCo United Group Hellas).

– Η Intrum έχει αναλάβει και τη διαχείριση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς. Ποια πολιτική εφαρμόζετε στον τομέα των ακινήτων και ποια είναι τα σχέδιά σας για την Intrum Hellas REO Solutions;
– Διατηρούμε φιλόδοξα σχέδια για την Intrum Hellas REO Solutions που είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Η εταιρεία θα ξεκινήσει με τη διαχείριση του REO χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο περιλαμβάνει περίπου 7.000 ακίνητα, θα συνεχίσει δυναμικά την ανάπτυξή της, με τη συμμετοχή της στη συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Phoenix, ενώ ταυτόχρονα διερευνά όλες τις ευκαιρίες ανάληψης της διαχείρισης ακινήτων για λογαριασμό επενδυτών που διαθέτουν τέτοια χαρτοφυλάκια.

Οι δυνατότητες της αγοράς είναι μεγάλες, όπως και οι ανάγκες για συνολική και ολοκληρωμένη επαγγελματική διαχείριση μεγάλων χαρτοφυλακίων, καθώς μεγάλο ποσοστό των ακινήτων αυτών απαιτεί ωρίμανση από τεχνικής και νομικής απόψεως. Ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, έχουμε βαθιά γνώση στη διαχείριση ακινήτων, η οποία αποκτήθηκε την προηγούμενη δεκαετία στις μεγαλύτερες αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων –στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία– διαθέτουμε πρωτοποριακά συστήματα και έχουμε και άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο συνεχώς ενισχύουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή