Οι προϋποθέσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Οι προϋποθέσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, με πάνω από 400 συγκεκριμένα έργα ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας, έχει πλέον ανακοινωθεί και τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση. Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μου και πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, τους φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τους εμπειρογνώμονες από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα με τους οποίους εργαστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες για να παρουσιάσουμε το όραμα, τους στόχους αλλά και το πλάνο υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την ψηφιακή Ελλάδα.

Η χώρα δεν πρέπει να παραμείνει ουραγός στις τεχνολογικές εξελίξεις, ούτε οι πολίτες να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται από γραφειοκρατικές διαδικασίες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στις συναλλαγές τους με το κράτος. Ηδη, περισσότερες από 700 ψηφιακές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, ενώ δρομολογούνται και άλλες προκειμένου, στο άμεσο μέλλον, οι περισσότερες συναλλαγές μας με το κράτος να ολοκληρώνονται με λίγα κλικ μέσα από τον υπολογιστή ή το έξυπνο κινητό μας.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δρομολογούμε έργα τεχνολογίας που διαπερνούν όλους τους τομείς πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, λύσεις τηλεϊατρικής και τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο στην Υγεία, εφαρμογές τηλεσυνεδριάσεων στη Δικαιοσύνη, ψηφιακά απολυτήρια και πτυχία στην Παιδεία και εργαλεία «έξυπνης» γεωργίας στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Βέβαια, προϋπόθεση για την επιτυχία της ψηφιακής μεταρρύθμισης είναι οι πολίτες να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα ψηφιακά εργαλεία που τους προσφέρει το κράτος. Να μπορέσουν, δηλαδή, να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις δυνατότητες και τις νέες ευκαιρίες που τους δίνονται και θα τους δοθούν μέσα από την τεχνολογία. Κυρίως αναφέρομαι στους συμπολίτες μας που δεν έχουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και συχνά βλέπουν τις νέες τεχνολογίες με επιφυλακτικότητα. Αλλά και στους επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Ολοι πρέπει να αντιληφθούν πως η τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους.

Η ευθύνη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ανήκει στο κράτος και είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες όλων των πολιτών. Για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου υλοποιήσαμε την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Μία πλατφόρμα εκπαίδευσης μέσα από το gov.gr, που προσφέρει σήμερα πάνω από 1.800 ώρες δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού σε βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες μέσα από 214 διαδικτυακά μαθήματα τα οποία συνεχώς εμπλουτίζουμε. Στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ελεύθερα, δωρεάν και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες εγγραφής τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες του, στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του. Η παρακολούθηση είναι διαδικτυακή και γίνεται με τον ρυθμό που ταιριάζει στον καθένα, όποια ώρα θέλει εκείνος, ανάλογα με το πρόγραμμά του. Ηδη, στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας της, η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών καταγράφει πάνω από 420.000 επισκέψεις πολιτών. Στόχος μας είναι η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών να αποτελέσει την κεντρική πύλη εκπαίδευσης  σε ψηφιακές δεξιότητες (το gov.gr των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις ψηφιακές δεξιότητες), και να διασυνδέσει τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα με την αγορά εργασίας μέσω σχετικών πιστοποιήσεων. 

Στην επόμενη έκδοσή της η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψηφιακού Πολίτη» (e-citizen), για τις απολύτως απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και θα παρέχει σχετική πιστοποίηση. Θα απευθύνεται στους συμπολίτες μας που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη χρήση του Διαδικτύου, τα βασικά εργαλεία αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής, τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr και πολλά ακόμα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα τους.

Ταυτόχρονα, μέσα από την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, δρομολογούμε προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες για τους εργαζομένους στην αγροτική παραγωγή, το λιανεμπόριο αλλά και τη δημόσια διοίκηση. Βασικός στόχος αυτών των προγραμμάτων, που θα παρέχουν σχετική πιστοποίηση, είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εργασία, η αύξηση της παραγωγικότητας και η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και του Δημοσίου.
Η επιτυχής εκπαίδευση όλων των πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες είναι ένα στοίχημα για εμάς, ένα στοίχημα για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή. Η εκπαίδευση αυτή θα επιτρέψει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα νέα τεχνολογικά εργαλεία με ισότιμους όρους και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Θα βοηθήσει στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω στη νέα ψηφιακή εποχή!

* Ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είναι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή