Οι ελληνικές startups που «έλαμψαν» εντός του 2020

Οι ελληνικές startups που «έλαμψαν» εντός του 2020

Νεοφυείς εταιρείες προσείλκυσαν κεφάλαια από Γερμανία, ΗΠΑ και Κίνα

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος εξαγορών. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς το 2020 για πολλές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, μιας και η λάμψη αρκετών εξ αυτών έγινε φέτος περισσότερο αντιληπτή από διεθνείς επενδυτές αλλά και τεχνολογικούς κολοσσούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε στο σύνολο των επιχειρήσεων ο κορωνοϊός, αρκετές νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες παρέμειναν ανεπηρέαστες από την επέλασή του.

Η πορεία τους προς την κορυφή δεν ανακόπηκε με αποτέλεσμα να μπουν τελικά στο στόχαστρο μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών που, με τη σειρά τους, αναζητούσαν καινοτόμες ιδέες. Κάποιες από τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν φέτος –ίσως λόγω του μεγέθους τους– παρέμειναν λιγότερο γνωστές έναντι άλλων που ξεχώρισαν λόγω της ποιότητας αλλά και του υψηλού –για τα ελληνικά δεδομένα– τιμήματος συναλλαγής. Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Instashop, η Softomotive αλλά και η Think Silicon είναι μερικές από τις εταιρείες που «έλαμψαν» κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον εταιρειών όπως η γερμανική Delivery Hero, η αμερικανική Microsoft και η επίσης αμερικανική Applied Materials.

Instashop

Δημιούργημα του Γιάννη Τσιώρη και της Ιωάννας Αγγελιδάκη, που ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στο Ντουμπάι, η υπηρεσία (online grocery app) της εταιρείας Instashop δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παραγγείλουν τα προϊόντα τους από το σούπερ μάρκετ και να προμηθευτούν μέσω αυτής φαρμακευτικά είδη, προϊόντα κρεοπωλείου, προϊόντα από τα pet shops για τα κατοικίδιά τους κ.ά. Η εφαρμογή έμελλε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής –ιδίως την περίοδο του κορωνοϊού– στη Μέση Ανατολή, όπου είναι διαθέσιμη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ, στην Αίγυπτο αλλά και στον Λίβανο. Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, δηλαδή φέτος, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Delivery Hero προς 360 εκατ. δολ., σηματοδοτώντας την υψηλότερη στην ιστορία συναλλαγή για ελληνική startup. «Η εξαγορά από μια τόσο διακεκριμένη εταιρεία, όπως η Delivery Hero, της Instashop, μιας εταιρείας που έχει συμπληρώσει μόνο πέντε χρόνια ζωής, είναι όντως μια μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε μόλις μία πενταετία καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με ετήσιο τζίρο άνω των 300 εκατ. δολαρίων, που διπλασιάζεται ετησίως», ανέφεραν σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στην «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ιδρυτές της νεοφυούς εταιρείας.

Softomotive

Εναν τεχνολογικό γίγαντα σαν τη Microsoft κατόρθωσε να γοητεύσει ο αλγόριθμος της ελληνικών συμφερόντων Softomotive, δημιούργημα του Μάριου Σταυρόπουλου και του Αργύρη Κανινή. Η Softomotive, η οποία δραστηριοποιείται σε έναν από τους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, αυτόν της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (Robotic Process Automation), είναι ανάμεσα στις τεχνολογικές εταιρείες που ξεχώρισαν κατά τη φετινή χρονιά, καθώς η ανάπτυξη που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται πως απέδωσε τελικά καρπούς. Οι δύο ιδρυτές δημιούργησαν τη Softomotive το 2005, διαβλέποντας από νωρίς τις σημαντικές ευκαιρίες που έχει ο κλάδος του RPA παγκοσμίως, με την εταιρεία Gartner να προβλέπει πως, παρά την οικονομική πίεση που άσκησε ο κορωνοϊός, η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να μεγαλώσει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2024. «Αυτό που μας γέμιζε αυτοπεποίθηση ήταν ότι είχαμε δει την επιτυχία αυτού που προσφέραμε», είχε αναφέρει πριν από περίπου ένα χρόνο σε συνέντευξή του στην «Κ» ο συνιδρυτής Αργύρης Κανινής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μετά και την ανακοίνωση της εξαγοράς της εταιρείας από τον τεχνολογικό κολοσσό τον Μάιο του 2020, το τίμημα της οποίας ξεπέρασε τα 100 εκατ. Το RPA αναφέρεται σε λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει διεργασίες που θα εκτελούσε κάποιος χρήστης/εργαζόμενος στον υπολογιστή, για παράδειγμα αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε e-mails κ.λπ. Πριν από την εξαγορά η Softomotive μετρούσε περίπου 150 άτομα, ενώ ανάμεσα στα σχέδια της Microsoft είναι η δημιουργία κέντρου ανάπτυξης RPA στην Ελλάδα.

Adveos

Στο μεταξύ, λίγο πριν από την εκπνοή του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των ημιαγωγών από κινεζική. Ο λόγος για την εξαγορά της ελληνικής Adveos Microelectronic Systems με έδρα το Αίγιο, που σχεδιάζει ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα (chips), από την κινεζική Beken Corporation με έδρα τη Σαγκάη.

Think Silicon

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα βρέθηκαν φέτος ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ημιαγωγών και στον σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν είναι και η πατρινή Think Silicon, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών. Τέτοιες συσκευές είναι τα έξυπνα κινητά, τα έξυπνα γυαλιά, οι οικιακές συσκευές αλλά και οι οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού, οι οποίες χρειάζεται να εξοπλιστούν με οθόνες που υποστηρίζουν γραφικά υψηλής ποιότητας διατηρώντας παράλληλα ενεργειακή αυτονομία. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη. Σταθμός για την εξέλιξή της ήταν η εξαγορά της από την εισηγμένη στον Nasdaq, Applied Materials, της οποίας σήμερα η κεφαλαιοποίηση έχει σκαρφαλώσει στα 77 δισ. δολ. (από περίπου 43 δισ. τον Μάιο που ανακοινώθηκε η εξαγορά) και τα έσοδά της κινούνται κοντά στα 15 δισ. δολ. Οπως είχε γράψει η «Κ», η Think Silicon πριν από την εξαγορά αριθμούσε περίπου 20 άτομα, ωστόσο στα σχέδια της μητρικής πλέον εταιρείας ήταν και η ενίσχυση των δύο ερευνητικών κέντρων που διατηρεί σε Αθήνα και Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή