Με άνοδο ξεκίνησε το 2021 το Χρηματιστήριο

Με άνοδο ξεκίνησε το 2021 το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,64% και διαμορφώθηκε στις 822,22 μονάδες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του 2021, εν μέσω ανοδικής κίνησης στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα αντίστασης των 820 μονάδων.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι τίτλοι της Eurobank, του Τιτάν, των ΕΛΠΕ και της «Μυτιληναίος», ενώ πιέστηκαν οι μετοχές της Πειραιώς και της Ελλάκτωρ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 822,22 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,64%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 824,33 μονάδες (+1,90%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 75,90 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 38.938.709 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,95%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+4,91%), του Τιτάν (+4,80%), των ΕΛΠΕ (+4,26%), της «Μυτιληναίος» (+4,12%) και της Lamda Development (+3,38%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,54%), της Ελλάκτωρ (-2,49%) και της Jumbo (-1,07%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,54%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+3,43%) και των Πρώτων Υλών (-0,97%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-3,68%) και των Πρώτων Υλών (-0,97%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 9.032.514 και 7.314.690 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 7,133 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 7,061 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 83 μετοχές, 38 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Βιοτέρ +19,75% και SATO +17,95% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές: ΑΝΕΚ (ΠΟ) -19,00% και Ιλυδα -6,12%.

Κέρδη στις αγορές λόγω της υψηλής ρευστότητας 

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, καθώς επικράτησε αισιοδοξία πως επίκεινται το τέλος της πανδημίας και η ανάκαμψη των οικονομιών. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν προπαντός η πρώτη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. και ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών μετοχών να έχει μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. 

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Refinitiv, έχει μεταφερθεί στα χρηματιστήρια άλλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων η διαπραγμάτευση μετοχών συνολικής αξίας σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους μετοχές των τραπεζών Santander, Deutsche Bank, αλλά και της ενεργειακής Total, των οποίων η διαπραγμάτευση γίνεται από χθες σε άλλα μεγάλα χρηματιστήρια ή στα χρηματιστήρια της χώρας προέλευσής τους, δηλαδή σε Μαδρίτη, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ενδεικτική περίπτωση είναι η Cboe Europe, που ανακοίνωσε πως το 90% των ροών κεφαλαίων, δηλαδή συμφωνίες αξίας άνω των 3,3 δισ., διαπραγματεύεται τώρα στο Αμστερνταμ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Αλασντέρ Χέινς, διευθύνων σύμβουλος της Aquis Exchange, τόνισε πως «η μεταφορά ρευστότητας είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα και το City του Λονδίνου έχασε τη διαπραγμάτευση ευρωπαϊκών μετοχών». Προσέθεσε πως δεν πρόκειται για τις πλέον προσοδοφόρες επιχειρήσεις του City αλλά η απομάκρυνσή τους συνεπάγεται λιγότερα φορολογικά έσοδα για τη βρετανική κυβέρνηση. Και πάλι πάντως η αγορά του Λονδίνου κινήθηκε ανοδικά, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 1,72%.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεινε με οριακή άνοδο 0,06% ενώ μικρές απώλειες -0,86% είχε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Γενικότερα, ωστόσο, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50 να κλείνει με κέρδη 0,33%. Οικονομικοί αναλυτές απέδωσαν τις ανοδικές τάσεις «στη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά και στον φόβο μη χαθούν ευκαιρίες». Η εικόνα δεν ήταν εξίσου θετική στη Wall Street, όπου αργά το βράδυ ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,66% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,14%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή