Αναδρομικά: Νέα βόμβα στα δημοσιονομικά;

Αναδρομικά: Νέα βόμβα στα δημοσιονομικά;

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας και ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης ανάμεσα σε άλλα έχει και να αντιμετωπίσει σε 10 ημέρες ένα νέο πονοκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο δημοσιονομικό θρίλερ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόκειται να δικάσει στις 15 Ιανουαρίου προσφυγές συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινάει αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Το ποσό που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι περί τα 2,5 δισ ευρώ. Η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα μόνο τα αναδρομικά που αφορούσαν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που στοίχισαν στον κρατικό κορβανά 1,4 δισ ευρώ. Η νέα δίκη μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο δημοσιονομικό κίνδυνο ύψους 2,5 δισ ευρώ, την ώρα που η χώρα θα προσπαθεί να συνέλθει και να βρει τον βηματισμό μετά το τέλος της πανδημίας. Στον νέο γύρο των διεκδικήσεων μπαίνουν πλέον και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν διεκδικούν βέβαια περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά κατηργημένα Δώρα των κύριων και επικουρικών συντάξεων. 

Η απόφαση του ΣτΕ θα δείξει και τον δρόμο για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων. Το θέμα είναι τι θα γίνει με όσους δεν κατέθεσαν αγωγές και πήραν τα αναδρομικά του Οκτωβρίου καθώς η διάταξη νόμου για τα αναδρομικά, όρισε ότι με την καταβολή των αναδρομικών «αποσβένονται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Εκεί ίσως χρειαστεί πολιτική απόφαση η οποία όμως ταυτόχρονα θα βάζει και μια βόμβα στα θεμέλια της κλυδωνισμένης οικονομίας. 

Συνταξιούχοι ΙΚΑ 

anadromika-syntaxioychon-nea-vomva-sta-dimosionomika0

Συνταξιούχοι Δημοσίου 

anadromika-syntaxioychon-nea-vomva-sta-dimosionomika1

 

Τράπεζες – ειδικά ταμεία

anadromika-syntaxioychon-nea-vomva-sta-dimosionomika2

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κούρσα για την αναχρηματοδότηση χρεών 13 τρισ. δολαρίων

Bitcoin: Στα 146.000 δολάρια βλέπει την τιμή του η JPMorgan

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή