Στην τελική ευθεία ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στην τελική ευθεία ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τις επόμενες 2-3 μέρες ανοίγει η πλατφόρμα myBusinessSupport για τις αιτήσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τον 5ο κύκλο του δημοφιλούς μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο στηρίζουν τις ελπίδες τους επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να καλύψουν απώλειες της περιόδου του lockdown και των γιορτών. 

Στις επόμενες 2-3 μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myBusinessSupport για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, με την προθεσμία, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαρκεί ώς τις 15 Ιανουαρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα στηριχθούν με βάση την πτώση του τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Η πτώση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η χρηματοδότηση της επιστρεπτέας 5 θα συμψηφισθεί με ενδεχόμενη του ίδιου δικαιούχου της επιστρεπτέας 4. Ετσι, εφόσον μια επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσόν για το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, αυτό θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό που της αντιστοιχεί για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η εκταμίευση της χρηματοδότησης δεν θα είναι άμεση, με την υποβολή της αίτησης, όπως στον προηγούμενο κύκλο, αλλά θα ακολουθήσει τη διαδικασία των πρώτων κύκλων, δηλαδή θα υπάρξει ένας έλεγχος πρώτα. Ετσι, οι πληρωμές αναμένονται μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται και το υπόλοιπο θα είναι χαμηλότοκο δάνειο 5ετούς διάρκειας. Το ελάχιστο όριο ενίσχυσης θα είναι 1.000 ευρώ.

Επίσης, όσοι χρηματοδοτηθούν θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 5 μήνες μετά, δηλαδή ώς το τέλος Ιουνίου, κάτι που συνιστά μια ακόμη διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενους κύκλους, όταν η σχετική υποχρέωση διαρκούσε 4 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις με όλους τους εργαζομένους τους ώς την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού, ελπίζοντας ότι τότε οι επιχειρηματίες θα είναι πιο αισιόδοξοι και δεν θα προβούν σε απολύσεις.

Ο προϋπολογισμός του 5ου κύκλου υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει και ένας ακόμη, 6ος κύκλος στήριξης.

Τη στήριξη από την επιστρεπτέα 5 έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη μέτρο που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο του Ιανουαρίου για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή ώς τις 11 Ιανουαρίου. Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό της μείωσης θα επανέλθει στο 80%. 

Πληρωμές αναστολών

Τον Ιανουάριο ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τους εργαζομένους που θα είναι σε αναστολή, όπως και τον Δεκέμβριο και δεν θα εισπράξει φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις των οποίων οι υποχρεώσεις θα ανασταλούν. «Οι αναστολές είναι περισσότερες και τα έσοδα λιγότερα», σχολιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταδίδοντας αγωνία για τον τελικό απολογισμό του κόστους της πανδημίας στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς είναι άγνωστη η διάρκεια των μέτρων περιορισμού.

Πάντως, για το 2020 εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε κοντά στους στόχους, καθώς το ύψος των μέτρων στήριξης κινήθηκε στα προϋπολογισθέντα 24 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν, επίσης, για την επίπτωση τoυ lockdown στον ρυθμό ανάπτυξης του 2021, καθώς το πρώτο τρίμηνο θεωρούν ότι θα έχει αρνητικό πρόσημο, αφού η αντίστοιχη περίοδος του 2020 είχε τελικά θετικό, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή